Program

Pokazy specjalne

Tokyo Vampire Hotel

Projekcje

19 lis 2017
18:30
Kinoteka 4
22 lis 2017
21:00
Kinoteka 3
Japonia 2017, 142’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Sion Sono
scenariusz: Sion Sono
zdjęcia: Tomoaki Iwakura, Ito Maki
montaż: Junichi Ito, Emi Onodera, Yoshiki Ushiroda
obsada: Yumi Adachi, Ami Tomite, Megumi Kagurazaka, Kaho, Shinnosuke Mitsushima, Akihiro Kitamura, Shoko Nakagawa, Kiyohiko Shibukawa, Nana Mori
producent: Tomoo Fukatsu, Naoko Komuro
produkcja: Amazon Prime, Nikkatsu
język: japoński, rumuński
barwa: kolor

Opis filmu

Odwieczna rywalizacja starożytnych wampirzych klanów, rozgrywająca się między kontynentami. Transylwańskie lochy okazują się mieć połączenie z samym centrum Tokio, gdzie w ekskluzywnym hotelu pięknie ubrani ludzie bawią się na przyjęciu-niespodziance. Nie wiedzą, że gospodarze wieczoru szykują dla nich krwawe atrakcje. Tymczasem Manami (znana z "Antyporno" Ami Tomite), zwykła japońska nastolatka, zaczyna odkrywać swoje całkiem nietypowe zdolności.

Bohater ubiegłorocznej retrospektywy, filmowy anarchista Sion Sono, powraca w zupełnie nowej formie. Wiosną 2017 roku miała miejsce premiera dziewięcioodcinkowego serialu, który reżyser przygotował na zamówienie Amazon Prime Japan. W filmowej, festiwalowej wersji akcja toczy się dynamicznie: widzowie mogą liczyć na drapieżny montaż, hektolitry sztucznej krwi, wystrzały, brokat i kalejdoskopowe obrazy. Reżyser nagina mało popularny w Japonii wampiryczny gatunek do własnej estetyki, hojnie szafując kiczem, groteskowym poczuciem humoru i mroczną erotyką. Szalona rozrywka to jednak nie wszystko - film podbity jest satyrą na konsumpcyjną kulturę współczesnego świata. Dodatkową wisienką na krwistym torcie będzie dla polskich widzów znajoma, wschodnioeuropejska nuta (część zdjęć realizowana była w Rumunii) oraz charyzmatyczna Megumi Kagurazaki ("Miłosne piekło", "Gwiazda szeptów") w roli Elżbiety Batory.

Jagoda Murczyńska

Sion Sono

Urodzony w 1961 r., poeta, performer, filmowiec, malarz, muzyk. Jeden z najbardziej wpływowych twórców niezależnego japońskiego kina, regularny bywalec międzynarodowych festiwali, ceniony za radykalną wizję artystyczną, umiejętność łączenia szokującej formy z celną społeczną krytyką i bezkompromisowy filmowy język. Jego filmografia obejmuje niemal 50 tytułów - od punkowego kina eksperymentalnego po efektowne surrealistyczne thrillery i brawurowe filmy o nastolatkach. Bohater retrospektywy w czasie 10. Pięciu Smaków.

Wybrana filmografia:

1985 Jestem Sion Sono! / Ore wa Sono Sion da!! / I Am Sion Sono!

2001 Jisatsu sakuru / Suicide Club

2008 Miłość obnażona / Ai no mukidashi / Love Exposure

2010 Cold Fish / Tsumetai nettaigyo / Cold Fish

2011 Miłosne piekło / Koi no tsumi / Guilty of Romance

2013 Zabawmy się w piekle / Jigoku de naze warui / Why Don't You Play in Hell

2015 Love & Peace

2015 Gwiazda szeptów / Hiso hiso boshi / The Whispering Star

2016 Antyporno / Anchi poruno / Antiporno 

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal