Program

Nowe Kino Azji

Ciemna jest noc

Dark is the Night / Madilim ang Gabi

Projekcje

16 lis 2017
13:00
Muranów
19 lis 2017
15:15
Muranów
Filipiny 2017, 106’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Adolfo Alix Jr.
scenariusz: Adolfo Alix Jr.
zdjęcia: Albert Banzon
montaż: Adolfo Alix Jr.
muzyka: Mikoy Morales
obsada: Gina Alajar, Phillip Salvador, Bembol Roco, Felix Roco
producent: Brian Sellers, Didier Costet, Jun Sevilla
produkcja: Deus Lux Mea Films, Sound Investment Equity, LLC Swift Productions, Oro de Siete Productions Inc.
język: tagalski
barwa: kolor

Opis filmu

Współczesna Manila. W mniej zamożnych rejonach miasta codziennie giną ludzie, padający ofiarą brutalnej polityki prezydenta Duterte, w drastyczny sposób walczącego z problemem uzależnień od narkotyków. Małżeństwo w średnim wieku okazjonalnie rozprowadza używki sąsiadom, by związać koniec z końcem. Zagrożenie staje się dla nich zbyt duże, jednak stojący za całym biznesem mafiozi nie wybaczają rezygnacji z procederu.

Dynamiczna akcja, intrygujące postaci drugiego planu i bogaty w szczegóły społeczny portret dzisiejszych Filipin składają się na mocne, niezwykle aktualne kino. Dzięki ustawieniu w centrum uwagi nietypowych bohaterów reżyser zwraca uwagę na koszty politycznej walki, jakie ponoszą zwyczajni ludzie, często znajdujący się w sytuacji bez wyjścia. Nie wybiela przy tym ich działań, pokazuje rzeczywistość w zniuansowany, szczery sposób, pozostawiając widza z szeregiem otwartych pytań. 

Jagoda Murczyńska

Adolfo Alix Jr.

Studiował komunikację społeczną na Uniwersytecie w Manili, pracował jako scenarzysta programów telewizyjnych, realizował filmy krótkometrażowe. Od fabularnego debiutu w 2006 roku wyreżyserował ponad 30 filmów, między innymi zakwalifikowany do canneńskiej sekcji Un Certain Regard "Death March". Laureat licznych nagród, w tym nagrody krytyków Gawad Urian dla najlepszego reżysera; uznawany za jednego z najciekawszych twórców młodego pokolenia filipińskich filmowców. 

Wybrana filmografia:

2006 Donsol

2007 Tambolista / Drumbeat

2008 Adela

2010 Muli / The Affair

2012 Wolność / Kalayaan / Wildlife

2013 Death March

2016 Whistleblower

2017 Ciemna jest noc / Madilim ang Gabi / Dark is the Night

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal