Program

Portret: Ann Hui / Klasyka gatunku

Tajemnica

The Secret / Fung gip

Projekcje

18 lis 2017
11:00
Muranów
22 lis 2017
17:00
Muranów
Hongkong 1979, 90’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Ann Hui
scenariusz: Joyce Chan
zdjęcia: David Chung
montaż: Yu Chan-fung
muzyka: Lam Man-yee
obsada: Sylvia Chang, Angie Chiu, Norman Tsui Sui-keung, George Lam, Kenneth Tsang
producent: Wu Sau-yee, Audrey Li
produkcja: Unique
język: kantoński
barwa: kolor

Opis filmu

Kinowy debiut Ann Hui to historia inspirowana morderstwem, które wstrząsnęło ówczesnym Hongkongiem. Prowadząca dochodzenie Lin (Sylvia Chang) szybko przekonuje się, że sprzeczne zeznania i wielorakie tropy nie przyniosą prostego rozwiązania zagadki. Zamiast tego tajemnicza zbrodnia prowadzi ją do świata chińskich obrzędów i wiary w zabłąkane duchy. W warstwie formalnej to zderzenie tradycji i nowoczesności brytyjskiej kolonii podkreśla wieloperspektywiczna narracja – budująca niejednoznaczną i wielopłaszczyznową rzeczywistość. Hongkong przepełnia tu atmosfera tajemnicy i napięcia, powleczone mgłą miasto jest pełne sekretnych zaułków, a bohaterowie nie mogą uwolnić się od opresyjnych wspomnień.

"Tajemnica" to doskonały przykład na to, jak do opowiadania lokalnych historii nowofalowi filmowcy hongkońscy wykorzystywali hollywoodzkie kino gatunkowe i autorskie podejście twórców europejskich. Wielość wpływów zauważalna jest też w starannie dopracowanej warstwie wizualnej filmu, w której kolor czerwony nawiązuje tak do tradycyjnej chińskiej symboliki, jak i operowania kolorem w klasycznych hollywoodzkich filmach.

Odrestaurowana wersja "Tajemnicy" powstała w oparciu o internegatyw filmu, podarowany Hongkońskiemu Archiwum Filmowemu (Hong Kong Film Archive) przez firmę Hong Kong Film Services. Rekonstrukcja cyfrowa została przeprowadzona przez węgierskie studio Magyar Nemzeti, po uprzednim zeskanowaniu internegatywu w technologii 2K w 2015 roku.

Ponieważ w materiale źródłowym brakowało napisów początkowych i końcowych, zostały one pozyskane z taśm VHS i Betacam SP oraz dostosowane do formatu rekonstruowanego obrazu. Odrestaurowana kopia jest wierna pierwotnej wersji filmu nie tylko w zakresie kolorystyki i jakości dźwięku, ale również nagranego materiału. Jest dłuższa o około pięć minut w porównaniu do 85-minutowej wersji filmu, która funkcjonowała w obiegu w ostatnich latach.

CZYTAJ: Wywiad o cyfrowej rekonstrukcji filmów
CZYTAJ: ESEJ GINY MARCHETTI O KINIE ANN HUI


Emilia Skiba

Ann Hui

Urodzona w 1947 roku w Mandżurii. Absolwentka University of Hong Kong i London Film School. Reżyserka, scenarzystka, producentka, aktorka. Jedna z czołowych postaci hongkońskiej nowej fali. Zdobyła uznanie jako autorka filmów poruszających kontrowersyjne społeczne tematy, m.in. w swojej "Trylogii wietnamskiej".

> Esej Giny Marchetti o kinie Ann Hui

Filmografia:

1979 Tajemnica / Fung gip / The Secret

1982 Boat People. Uchodźcy z Wietnamu / Tau ban no hoi / Boat People

1990 Ke tu qui hen / Song of the Exile

1995 Letni śnieg / Nu ren si shi / Summer Show

1999 Qian yan wan yu / Ordinary Heroes

2008 Tacy jesteśmy / Tin Shui Wai dik yat yu ye / The Way We Are 

2009 Noc i mgła / Tin Shui Wai dik ye yu mo / Night and Fog 

2011 Proste życie / Tao jie / A Simple Life

2014 Złoty wiek / Huang jin shi dai / The Golden Era

2017 Nadejdzie nasz czas / Ming yue ju shi you / Our Time Will Come

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal