Archiwum - 11. Festiwal Filmowy Pięć Smaków
Klasyka gatunku
Klasyka gatunku
Rozwój technologii przyniósł kinu nie tylko oszałamiające efekty specjalne, wykorzystywane w produkcjach wielkich studiów. Dzięki możliwościom skanowania negatywów filmowych liczących nawet po kilkadziesiąt lat oraz cyfrowej rekonstrukcji obrazu i dźwięku, co roku do obiegu wraca wiele przełomowych w historii kina dzieł.
wywiad z Bede Cheng o rekonstrukcji
11. edycja Pięciu Smaków to okazja, by obejrzeć odrestaurowane w ostatnim czasie filmy z Azji. W tym roku festiwal stawia na klasykę gatunkową, prezentując kultowy film Seijuna Suzukiego, "Tokyo Drifter" (1966) - który odegrał pionierską rolę w kształtowaniu się kina gangsterskiego w Japonii i Azji; "Tajemnicę" (1979) - nowofalowe dzieło Ann Hui, gdzie thriller i horror mieszają się z dramatem obyczajowym, przynosząc spowity mgłą i dymem kadzideł obraz Hongkongu końca lat 70.; oraz "Made in Hong Kong" (1997) - bezkompromisowy debiut Fruit Chana, w którym reżyser zręcznie żongluje konwencjami kina autorskiego i głównego nurtu, by opowiedzieć historię miasta w okresie politycznych zmian.
Japonia 1966, 89’
Hongkong 1997, 108’
Hongkong 1979, 90’