Program

Wydarzenia towarzyszące

Kolacje pop-up w Kinotece

Bilety

16 lis 2017
20:00
Kinoteka, kawiarnia
17 lis 2017
20:00
Kinoteka, kawiarnia

O wydarzeniu

Zapraszamy na wyjątkowe wydarzenie kulinarne – w inspirujących przestrzeniach Kinoteki dwa znakomite studia kulinarne, The Cool Cat i Powidoki Bistro, zaserwują kolacje z menu przygotowanym specjalnie na festiwal, skomponowanym w duchu azjatyckiej sztuki kulinarnej. Można spodziewać się eksplozji smaków, aromatów i kolorów, inspirowanej zarówno klasyczną formą bogatej i różnorodnej kuchni Wschodu, jak i jej street foodowymi wariacjami.

czwartek, 16 XI, 20:00
Kolacja z The Cool Cat: "Yamato, Kalifornia"

piątek, 17 XI, 20:00
Kolacja z Powidokami: "Po nitce do kłębka"

Kinoteka, kawiarnia zachodnia.

Bilet na każdą z kolacji: 100 zł.

czwartek, 16 XI, 20:00
Kolacja z The Cool Cat: "Yamato, Kalifornia"

Kolację przygtuje Jakub Kaftan Kaftański i Bartosz Jakubowski.

Kuchnia z Azji północno-wschodniej szturmem podbija świat. Kim chi, bibimbap, ramen – każdy foodie chciałby być ekspertem od tych dań (tak, to jest złośliwość :P). My idziemy dalej – tworzymy je po swojemu. Wykorzystujemy doświadczenie z kuchni europejskiej, grzeszne ciągoty do amerykańskiego fast foodu i robimy z tego obscenicznie dobre jedzenie.

Gdy twój język myśli, że opatulił się bezpiecznym kocykiem comfort foodu, brutalnie budzimy go najbardziej zaskakującym połączeniem smaków z jakim miałeś do czynienia. I wiecie co? Robimy to bardzo dobrze. W sumie to z tego słyniemy. Bawimy się jedzeniem. Zapraszamy Was na tę imprezę.

Jakub Kaftan Kaftański – Szef Kuchni w The Cool Cat. Totalny bad boy. Skejt i graficiarz. Wśród współpracowników ma ksywę Hulk (guess why?). Z najprostszego dania potrafi wyczarować cudo. To ten rodzaj talentu, który wymyka się wszelkim opisom. Kolekcji swoich dziwnych przypraw i dodatków z całego świata używa precyzyjnie i bez wahania jak malarskiej palety. Był w Top Chefie, ale szybko odpadł – reguły nie są dla niego.

Bartosz Jakubowski – Zastępca Szefa Kuchni w The Cool Cat. Były kucharz z Zielonego Niedźwiedzia (restauracji serwującej fine dinnig). Obecnie pracuje nad recepturą hot doga doskonałego. Podjudza Szefa do realizacji najbardziej szalonych pomysłów. Razem testowali połączenie kurczaka w panierce, smażonego w głębokim tłuszczu z... kawiorem. Razem to Enfant Terrible Gang, na który patrzy cała polska gastronomia. Razem was uszczęśliwią.

Menu (mięsne lub wegetariańskie)

Start: domowe kim chi

Przystawka: polik wołowy lub jackfruit w bao, marynowany ogórek, sezam

Danie I: flaki lub dynia w panko, emulsja orzechowa, pikle

Danie II: boczek lub tofu, grzybowe miso, dziki ryż z pestkami słonecznika, nitamago

Deser I: krem z batatów, czarna galaretka, liczi i inne owoce

Deser II: kruszonka ze srirachą, fistaszkowy krem



piątek, 17 XI, 20:00
Kolacja z Powidokami: "Po nitce do kłębka"

Kolację przygotuje Jae Ho Youn.

Bapsang, czyli stół pełen tradycyjnego koreańskiego jedzenia: to prawdziwie domowa forma ucztowania, gdzie stół ugina się od różnorodnych dań i przekąsek, zwanych banchanami. Stołownicy będą dzielić się jedzeniem korzystając ze wspólnych półmisków, jak w prawdziwym koreańskim domu.

Oprócz popularnych klasyków takich jak kim chi czy bulgogi, czyli cienko krojonej wołowiny, godzinami marynowanej w sosie sojowym, gruszkach nashi i oleju sezamowym, nasz Szef Kuchni Jae Ho Youn zaserwuje też dania rzadziej spotykane. To wyjątkowa okazja, żeby przekonać się jak smakuje marynowany korzeń lotosu, karmelizowane suszone anchois czy galaretka z żołędzi.

Żeby dodatkowo pobudzić Wasz apetyt, podczas kolacji poczęstujemy Was tradycyjnym koreańskim alkoholem – ryżowym makkeoli.

Jae Ho Youn, niektórym znany już jako Czesio z Pragi, to kucharz pochodzący z Seulu. Serca warszawiaków podbił niezrównanym, autentycznym kimchi i słynnymi skrzydełkami z kurczaka. Twórca wyjątkowego menu Powidoków.

Bistro Powidoki to nowe miejsce na Powiślu, gdzie w przestrzeni Muzeum Sztuki Nowoczesnej tworzymy kuchnię wyjątkową, czerpiąc z tego, co najlepsze w tradycyjnej kuchni Azji Wschodniej i łącząc to z lokalnie pozyskiwanymi produktami.


Jae Ho Youn, fot. Dagmara Rosiak

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal