Program

Portret: Ann Hui

Tacy jesteśmy

The Way We Are / Tin Shui Wai dik yat yu ye

Projekcje

21 lis 2017
17:30
Muranów
Hongkong 2008, 90’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Ann Hui
scenariusz: Lou Shiu-wa
zdjęcia: Charlie Lam
montaż: Cheung Kan-chow
muzyka: Charlotte Chan
dźwięk: Leung Lik-chi, Tu Duu-chih
obsada: Pai Hei-ching, Chan Lai-wan, Leung Chun-lung, Idy Chan, Clifton Ko
producent: Jing Wong
produkcja: Class Limited, Mega-Vision Pictures
język: kantoński
barwa: kolor

Opis filmu

Blokowiska w Tin Shui Wai to miejsce w regionie Nowych Terytoriów, do którego nie wybrałby się przeciętny turysta odwiedzający Hongkong. Powstały pod koniec lat 80. z przekształcenia terenów rybackich w swoiste miasteczko przeznaczone dla uboższych Hongkończyków i szybko okryły się w mediach złą sławą. Nagłówki o Tin Shui Wai donosiły o bezrobociu, przemocy domowej, morderstwach czy samobójstwach.

Za bohetrów swojego filmu Ann Hui obiera jednak mieszkańców, których codzienność daleka jest od obrazu kreowanego przez media. Tin Shui Wai portretuje z perspektywy kobiet, które co rano podejmują wysiłek utrzymania rodziny i budowania relacji, pozwalających im zakorzenić się w anonimowej przestrzeni wielopiętrowych bloków. Kwai (Pai Hei-ching) to samotnie wychowująca syna wdowa i pracująca w supermarkecie mistrzyni obierania durianów. Zaprzyjaźnia się ze starszą od siebie panią Leung Foon (Chan Lai-wun), której życie również nie oszczędza codziennego trudu. Ich historie pozwalają spojrzeć na Hongkong z perspektywy mieszkańców, których niepozorne wysiłki przez dekady budowały obecny dobrobyt miasta.

Ta niskobudżetowa produkcja, zrealizowana w dokumentalnej konwencji, przyniosła reżyserce i obu aktorkom nagrody podczas gali 28. Hong Kong Film Awards, a styl Ann Hui doczekał się porównań do dzieł Yasujiro Ozu. Doskonale przyjęty przez krytyków portret Tin Shui Wai miał swoją kontynuację w rok późniejszym filmie reżyserki, "Noc i mgła" (7. Pięć Smaków), którego chiński tytuł zawiera w sobie również nazwę tej lokalizacji, ukazując ją tym razem z perspektywy chińskich imigrantów.

CZYTAJ: ESEJ GINY MARCHETTI O KINIE ANN HUI


Emilia Skiba

Ann Hui

Urodzona w 1947 roku w Mandżurii. Absolwentka University of Hong Kong i London Film School. Reżyserka, scenarzystka, producentka, aktorka. Jedna z czołowych postaci hongkońskiej nowej fali. Zdobyła uznanie jako autorka filmów poruszających kontrowersyjne społeczne tematy, m.in. w swojej "Trylogii wietnamskiej".

> Esej Giny Marchetti o kinie Ann Hui

Filmografia:

1979 Tajemnica / Fung gip / The Secret

1982 Boat People. Uchodźcy z Wietnamu / Tau ban no hoi / Boat People

1990 Ke tu qui hen / Song of the Exile

1995 Letni śnieg / Nu ren si shi / Summer Show

1999 Qian yan wan yu / Ordinary Heroes

2008 Tacy jesteśmy / Tin Shui Wai dik yat yu ye / The Way We Are 

2009 Noc i mgła / Tin Shui Wai dik ye yu mo / Night and Fog 

2011 Proste życie / Tao jie / A Simple Life

2014 Złoty wiek / Huang jin shi dai / The Golden Era

2017 Nadejdzie nasz czas / Ming yue ju shi you / Our Time Will Come

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal