Program

Portret: Ann Hui

Boat People. Uchodźcy z Wietnamu

Boat People / Tau ban no hoi

Projekcje

19 lis 2017
13:00
Muranów
20 lis 2017
15:00
Muranów
Hongkong, Chiny 1982, 106’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Ann Hui
scenariusz: Tai Yau An-ping
zdjęcia: David Chung, Huang Zong Ji, Wong Chung Kay
montaż: Kin Kin
muzyka: Law Wing-fai
obsada: Chang Tung-sheng, Gan Shui-chiu, Hao Jialing, Jia Meiying, George Lam, Shiomi Akutagawa, Andy Lau
producent: Xia Meng
produkcja: Bluebird Movie Enterprises Ltd.
język: kantoński, wietnamski
barwa: kolor

nagrody i festiwale

Hong Kong Film Awards 1983 - Best Picture, Best Director, Best Screenplay, Best New Performer, Best Art Direction

Opis filmu

Poruszający obraz powojennego Wietnamu inspirowany rozmowami, jakie Ann Hui prowadziła z wietnamskimi uchodźcami znanymi jako "boat people", jeszcze podczas pracy w telewizji. Film domykający jej "Trylogię wietnamską" opowiedziany jest z punktu widzenia japońskiego fotoreportera Shiomiego Akutagawy (George Lim), który powraca do Danang w 1978 roku.

Trzy lata po upadku Sajgonu dziennikarz przyjeżdża na zaproszenie komunistycznego rządu, pragnącego pokazać światu dobrobyt nowo ustanowionego państwa. Jednak realia, które odkrywa tu Akutagawa, zupełnie odbiegają od oficjalnych sloganów. Kraj pogrążony jest w biedzie, którą Japończyk odkrywa przez pryzmat historii rodziny małej Cam Nuong (Season Ma). Odwiedza także obóz pracy, do którego zesłany zostaje Minh (jedna z pierwszych ról Andy'ego Lau), próbujący ukraść mu aparat, by zdobyć środki na nielegalną przeprawę do Hongkongu.

Kontrowersyjny temat, który rząd wietnamski próbował zamaskować, kosztował Ann Hui nominację do Złotej Palmy. Film początkowo został wybrany do konkursu głównego w Cannes w 1983 roku, jednak pod naciskami rządu francuskiego – któremu zależało na dobrych relacjach z Wietnamem – został z niego wycofany i ostatecznie włączony jako film-niespodzianka w pokazach poza konkursem.

CZYTAJ: ESEJ GINY MARCHETTI O KINIE ANN HUI


Emilia Skiba

Ann Hui

Urodzona w 1947 roku w Mandżurii. Absolwentka University of Hong Kong i London Film School. Reżyserka, scenarzystka, producentka, aktorka. Jedna z czołowych postaci hongkońskiej nowej fali. Zdobyła uznanie jako autorka filmów poruszających kontrowersyjne społeczne tematy, m.in. w swojej "Trylogii wietnamskiej".

> Esej Giny Marchetti o kinie Ann Hui

Filmografia:

1979 Tajemnica / Fung gip / The Secret

1982 Boat People. Uchodźcy z Wietnamu / Tau ban no hoi / Boat People

1990 Ke tu qui hen / Song of the Exile

1995 Letni śnieg / Nu ren si shi / Summer Show

1999 Qian yan wan yu / Ordinary Heroes

2008 Tacy jesteśmy / Tin Shui Wai dik yat yu ye / The Way We Are 

2009 Noc i mgła / Tin Shui Wai dik ye yu mo / Night and Fog 

2011 Proste życie / Tao jie / A Simple Life

2014 Złoty wiek / Huang jin shi dai / The Golden Era

2017 Nadejdzie nasz czas / Ming yue ju shi you / Our Time Will Come

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal