Program

Roman Porno: japońskie kino erotyczne

Wilgotni kochankowie

Lovers Are Wet / Koibitotachi wa nureta

Projekcje

17 lis 2017
22:00
Muranów
Japonia 1973, 76’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Tatsumi Kumashiro
scenariusz: Tatsumi Kumashiro, Yoshifumi Kamoda
zdjęcia: Shinsaku Himeda
muzyka: Tetsu Oe
obsada: Tetsu Oe, Rie Nakagawa, Moeko Ezawa, Koichi Hori, Chiro Kei, Kunio Shimizu, Akira Takashashi
producent: Akira Miura
produkcja: Nikkatsu
język: japoński
barwa: kolor

Opis filmu

Katsu, impulsywny buntownik, powraca do rodzinnego miasta, ukrywając się przed yakuzą. Choć mieszkańcy go rozpoznają, uparcie ukrywa swoją tożsamość i mroczną tajemnicę z przeszłości. Zaprzyjaźnia się jednak z właścicielką kina, w którym dostaje pracę i trójką jej niezbyt typowych znajomych. Swoim zachowaniem cała piątka rzuca wyzwanie społecznym normom.  Radykalne działania bohaterów kontrapunktuje surowy, melancholijny nadmorski pejzaż, na tle którego ich emocjonalne rozedrganie dodatkowo zyskuje na sile. 

Drapieżny, nie pozbawiony przemocy obraz frustracji, samotności i skomplikowanych erotycznych relacji, którego hipnotyzujące kadry na trwałe zapisały się w historii japońskiego kina. Nihilistyczna narracja i niepokojący portret anty-bohatera przywodza na myśl poetykę wczesnych filmów Nagisy Oshimy i innych wywrotowych twórców japońskiej nowej fali.

Jeden z najbardziej uznanych tytułów Roman Porno, który znalazł się też w setce najważniejszych japońskich filmów XX wieku według prestiżowego magazynu filmowego Kinema Junpo. 

Jagoda Murczyńska

Tatsumi Kumashiro

Urodzony w 1927 roku, zmarł w 1995. Uczył się w szkole medycznej, studiował literaturę, marzył o karierze pisarskiej. Na początku lat 50. został asystetem reżysera w studiu Shochiku; debiutował dwie dekady później, stając się jednym z najważniejszych japońskich twórców lat 70. Zasłynął cyklem "wilgotnych" tytułów (m.in. "Piekło kobiet: Wilgotne lasy" czy "Wilgotne pożądanie Sayuri"), realizowanych w wytwórni Nikkatsu, z którą współpracował siedemnaście lat. W swoich filmach otwarcie szydził z cenzury i unikał błahej rozrywki, poruszając ważkie tematy, analizując relacje społeczne i napięcia między płciami. Przez wiele lat wykładał historię zachodniego kina i literatury.

Wybrana filmografia:

1968 A Thirsty Life / Kaburitsuki jinsei

1972 Wet Lips / Nureta kuchibiru

1974 Street of Joy / Akasen tamanoi: Nukeraremasu

1975 Wet Lust: Opening the Tulip / Nureta yokujo: Hirake! Chûrippu

1977 Painful Bliss Final Twist / Monzetsu!! Dondengaeshi

1979 A Woman with Red Hair / Akai kami no onna

1980 Path of the Beast / Shoujo shofu: Kemonomichi

1988 Love Bites Back / Kamu onna

1994  Like a Rolling Stone / Bo no kanashimi

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal