Program

Portret: Ann Hui

Proste życie

A Simple Life / Tao jie

Projekcje

16 lis 2017
17:30
Muranów
Hongkong 2011, 118’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Ann Hui
scenariusz: Susan Chan, Roger Lee
zdjęcia: Nelson Yu Lik-wai
montaż: Kwong Chi-leung, Manda Wai
muzyka: Law Wing-fai
obsada: Andy Lau, Deannie Yip, Dennis Chan, Sammo Hung Kam-bo
producent: Ann Hui, Chan Pui-wah, Roger Lee
produkcja: Bona International Film Group, Focus Films, Sil-Metropole Organisation
język: kantoński
barwa: kolor

nagrody i festiwale

Wenecja IFF 2011 – najlepsza aktorka, Nagroda Równych Szans, Nagroda Gianni Astrei, Nagroda Nazareno Taddei, Nagroda SIGNIS, Asian Film Awards 2012 – najlepsza aktorka, nagroda publiczności dla najlepszego aktora, Durban IFF 2012 – najlepsza aktorka, FF Paris Cinema 2012 – nagroda publiczności, nagroda jury

Opis filmu

Jeden z najbardziej cenionych i nagradzanych filmów Ann Hui to portret pozornie prostej relacji producenta filmowego Rogera (Andy Lau) i jego starszej już gosposi, Ah Tao (Deanie Ip), służącej rodzinie odkąd została przez nią zatrudniona jako mała, osierocona dziewczynka. Gdy kobieta doznaje wylewu, który uniemożliwia jej dalszą pracę, prosi Rogera, aby znalazł jej miejsce w domu opieki. Staje się to punktem wyjścia do nakreślenia obrazu relacji społecznych, w których tradycyjne więzi i układy przeplatają się z alienacją i poszukiwaniem bliskości poza rodziną biologiczną.

Minimalistyczna kolorystyka doskonale współgra ze starannym unikaniem przez Ann Hui sentymentalnego czy moralizującego tonu. Reżyserka opowiada o starości przez pryzmat codziennego trudu, z głęboko humanistycznym przesłaniem, które dowodzi, że nawet w silnie zatomizowanym społeczeństwie jest miejsce na tradycyjne wartości.

Ann Hui oparła "Proste życie" na historii prawdziwej relacji, jaka łączyła producenta Rogera Lee i jego gosposię. Prywatna opowieść szybko stała się bazą scenariusza, a Roger Lee – jeden z najbardziej uznanych producentów w hongkońskim środowisku filmowym – włączył się w realizację projektu. Obraz okazał się wielkim powrotem Deanie Ip, która za swoją kreację została wyróżniona prestiżowym Volpi Cup podczas 68. MFF w Wenecji.

CZYTAJ: Fragmenty książki "Ah Tao i ja"
CZYTAJ: ESEJ GINY MARCHETTI O KINIE ANN HUI


Emilia Skiba

Ann Hui

Urodzona w 1947 roku w Mandżurii. Absolwentka University of Hong Kong i London Film School. Reżyserka, scenarzystka, producentka, aktorka. Jedna z czołowych postaci hongkońskiej nowej fali. Zdobyła uznanie jako autorka filmów poruszających kontrowersyjne społeczne tematy, m.in. w swojej "Trylogii wietnamskiej".

> Esej Giny Marchetti o kinie Ann Hui

Filmografia:

1979 Tajemnica / Fung gip / The Secret

1982 Boat People. Uchodźcy z Wietnamu / Tau ban no hoi / Boat People

1990 Ke tu qui hen / Song of the Exile

1995 Letni śnieg / Nu ren si shi / Summer Show

1999 Qian yan wan yu / Ordinary Heroes

2008 Tacy jesteśmy / Tin Shui Wai dik yat yu ye / The Way We Are 

2009 Noc i mgła / Tin Shui Wai dik ye yu mo / Night and Fog 

2011 Proste życie / Tao jie / A Simple Life

2014 Złoty wiek / Huang jin shi dai / The Golden Era

2017 Nadejdzie nasz czas / Ming yue ju shi you / Our Time Will Come

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal