Pięć Smaków w Domu

Archiwum - 12. Festiwal Filmowy Pięć Smaków

Kraina z koszmaru

Wyśniona kraina, reż. Yeo Siew Hua

Jeśli myślałeś, że Singapur to futurystyczne miasto-państwo, którego sukces gospodarczy oparty jest na solidnych podstawach, reżyser Yeo Siew Hua pozbawi cię złudzeń. Seans zwycięskiego filmu tegorocznego festiwalu w Locarno udowadnia, że głęboko pod przykrywką światła i blichtru, kryje się drugie dno – tętniące życiem robotników, imigrantów i ludzi pozbawionych przyszłości.
„Wyśniona kraina” przedstawia historię detektywa Loka, który próbuje rozwiązać zagadkę zaginionego robotnika, pracującego przy budowie sztucznego lądu. W miarę postępowania śledztwa, granica między fikcją a rzeczywistością staje się coraz cieńsza, by ostatecznie zaniknąć całkowicie. Skąpana w neonowych barwach sztuczna wyspa, zdaje się ukrywać niewygodne fakty i zakrzywiać rzeczywistość, tak że ostatecznie nikt nie jest pewien kto jest kim.
Reżyser sprawnie łączy istotny dla współczesnego Singapuru wątek społeczny z neo-noirową konwencją. Surrealistyczna forma wypełniona wysmakowanymi kadrami, która przywodzi na myśl największe dokonania Davida Lyncha, w pewnym momencie zaczyna grać pierwsze skrzypce. Powołuje do życia oniryczną rzeczywistość, która nie jest jednak wyśnioną krainą, ale raczej miejscem z sennego koszmaru.
Yeo Siew Hua postanawia stworzyć z fragmentu singapurskiego lądu kolejnego bohatera snutej opowieści. Nie jest on jednak obojętny pozostałym postaciom. Wręcz przeciwnie – osacza ich, odbiera sen, zmysły, a wreszcie zabija i zakopuje głęboko pod swoimi piaskami. Reżyser tworzy z petrochemicznej wyspy antyutopię, którą przełamuje propagandę lansowania Singapuru jako lidera regionalnej i światowej gospodarki. Dla bohaterów filmu wyspa to locus horridus – miejsce złowrogie, z którego nie ma ucieczki.

Wojtek Gąciarz

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Na naszej stronie wykorzystujemy cookies tj. małe pliki tekstowe, które strona internetowa zapisuje na Twoim komputerze lub urządzeniu przenośnym w chwili, gdy przeglądasz tę stronę. Kliknij tu, aby zmienić ustawienia cookies.