Pięć Smaków w Domu

Archiwum - 9. Festiwal Filmowy Pięć Smaków

Fresh Wave 2014

O wydarzeniu

Zestaw tegorocznych najlepszych krótkich metraży najmłodszego pokolenia filmowców z Hongkongu, wybranych spośród laureatów projektu Fresh Wave.

Fresh Wave to program realizowany od 2005 roku pod patronatem Johnniego To i Hong Kong Arts Development Council, w ramach którego wybrane spośród zgłoszeń propozycje otrzymują dofinansowanie i opiekę mistrzowską, a zrealizowane filmy biorą udział w corocznym konkursie. Projekt jest barometrem nie tylko tego, co nowe i świeże w kinie Hongkongu, ale także kwestii, które budzą emocje i są obiektem uwagi młodego pokolenia. Wśród filmów pokazywanych na 9. Pięciu Smakach znalazło się oryginalne i porywające kino gatunkowe, ale też historie związane z bieżącymi społecznymi problemami.

Projekcjom towarzyszyć będą spotkania z twórcami.

 

DEBATA / The Drifter
2014, 25', najlepszy scenariusz
reż., scen. i zdj. Wong Tin-shing

Sze-man jest pilną studentką. W ważnej końcoworocznej debacie ma przekonać słuchaczy, że prawa Chińczyków osiedlających się w Hongkongu muszą być ograniczone. Jej koledzy nie wiedzą, że sama codziennie wraca przez granicę do mieszkającej w Chinach matki, a studia po hongkońskiej stronie granicy są dla niej jedyną szansą na lepszy start w życie.
Inteligentna, poruszająca narracja, ukazująca mniej znane oblicze skomplikowanych Hongkońsko-Chińskich relacji.

Wong Tin-shing – student wydziału filmowo-telewizyjnego w Hong Kong Design Institute.

 

KIEDYŚ DOWIEMY SIĘ / Someday, We’ll Know
2014, 30'
reż. i scen. Edith Chong Yuen-ping; zdj. Lam Yee-teng

Smutny powrót do szkoły: w czasie wakacji utonął lider drużyny pływackiej. Koledzy próbują poradzić sobie z traumą, ale pytanie o przyczynę tragicznego wypadku wisi w powietrzu. Tymczasem była dziewczyna chłopaka podchodzi do całej sprawy obcesowo. Czy jej zachowanie jest tylko pozorem, skrywającym głęboki smutek, czy ma jakąś inną tajemnicę?
Ciekawie poprowadzona opowieść o trudnych emocjach, radzeniu sobie z bólem i skrywaną prawdą, to także operatorska perełka, w której krajobrazy i podwodne scenerie opowiadają o uczuciach bohaterów więcej, niż są w stanie wyrazić słowami.

Edith Chong Yuen-ping – scenarzystka, reżyserka, absolwentka Hong Kong Academy for Performing Arts.

 

KUCHARZ SAMO ZŁO / Food Fascist
2014, 30', najlepsze zdjęcia
reż. Yip Man-hay; scen. Ng Sze-lung; zdj. Cheng Kai-ming

Legendarny i bezkompromisowy mistrz kuchni Mo Yik-tin w telewizyjnym show serwuje potrawy celebrytom. Każde z niezwykłych dań skrywa specjalny składnik – nierzadko jest to coś, czego świadomie nie wzięlibyśmy do ust. Na finałowy odcinek kucharz szykuje coś naprawdę niezwykłego. Jak daleko może posunąć się kulinarny snobizm? Czy naprawdę wiemy, jaka jest cena tego, co ląduje na naszych talerzach?
Przewrotna, pięknie zrealizowana satyra na celebrycką kulturę, pogoń za fałszywą oryginalnością i konsumencką lekkomyślność.

Yip Man-hayabsolwent wydziału komunikacji na Hong Kong Baptist University.

 

NAMIĘTNOŚĆ WAMPIRA / Vampire's Love
2014, 13'
reż. i  scen. Charlie Choi Kit-lin; zdj. Sam Chan Tze-lap

Mężczyzna i kobieta spotykają się w psychodelicznym barze o sugestywnej nazwie "Tango De Passion". Mroczna historia namiętności, zazdrości i uwodzenia opowiadana jest tańcem i pełnymi pulsujących kolorów obrazami.

Charlie Choi – pracę w branży filmowej zaczęła w 1999 roku jako scenarzystka i scenografka. Jej pierwszy krótkometrażowy film, "Birthday", został pokazany na Asian Independent Film Festival w 2009.

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.