Pięć Smaków w Domu

Mekong 2030

reż. Kulikar Sotho, Anysay Keola, Sai Naw Kham, Anocha Suwichakornpong, Pham Ngoc Lan
Laos 2020, 93’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Dostępność online
25 lis, 10:00 – 6 gru
Materiały dodatkowe
O filmie
Laos 2020
Czas trwania: 93’
reżyseria: Kulikar Sotho, Anysay Keola, Sai Naw Kham, Anocha Suwichakornpong, Pham Ngoc Lan
scenariusz: Paul Charbonneau, Anysay Keolant, Pham Ngoc Lan, Ian Masters, Kulikar Sotho, Anocha Suwichakornpong, Shunn Lei Swee Yee
zdjęcia: Morgan Havet
obsada: Minh Chau, Hoang Ha, Rous Mony, Khamhou Phanludeth, Khamly Philavong, Ma Rynet
producent: Sean Chadwell, Alex Curran-Cardarelli, Ngo Dai Trang
produkcja: Luang Prabang Film Festival
język: birmański, khmer, lao, tajski, wietnamski
barwa: kolor

Opis filmu

Wnuczka i babcia z maleńkiej wioski, znajdujące porozumienie w miłości do rodzimej ziemi. Młodzi ludzie, szukający porady w błyskającym neonami klasztorze. Ponura rozgrywka rodzeństwa, walczącego o prawo do ciała matki. Pełen symboli, nowelowy film o niedalekiej przyszłości, którego fabuły łączy sceneria: rejony bliskie jednej z największych azjatyckich rzek, u brzegów której żyje sześćdziesiąt milionów ludzi. To refleksja nad jej dzisiejszymi losami i koniecznością dbania o ekosystem regionu, a zarazem unikalny wgląd w świat korzystających z jej zasobów społeczności, w niektórych przypadkach pierwszy raz uwiecznionych w filmowym medium.

Mozaikowe, awangardowe science-fiction, pozbawione efektów specjalnych, wypełnione za to refleksją nad konsekwencjami zmian zachodzących dzisiaj w regionie, to wyjątkowy projekt, za którym stoją reżyserki i reżyserzy z Azji Południowo-Wschodniej: Anocha Suwichakornpong (Tajlandia), Anysay Keola (Laos), Sai Naw Kham (Mjanma), Kulikar Sotho (Kambodża), Pham Ngoc Lan (Wietnam). Dwie z nich są znane stałym widzom Pięciu Smaków - w ramach 4. edycji prezentowaliśmy przegląd filmów Anochy Suwichakornpong, jednej z najciekawszych twórczyń tajlandzkiej nowej fali, a "Ostatni akt" Kulikar Sotho znalazł się w konkursie edycji 9. Twórcy sięgnęli po proste, metaforyczne formy, opowiadając o związku człowieka z wodą, będącą równocześnie źródłem życia, żywicielką, szlakiem komunikacyjnym, twórczą inspiracją i elementem duchowej drogi.

tekst:
Jagoda Murczyńska

Kulikar Sotho

Urodzona w 1973 r., dorastała w okresie reżimu Czerwonych Khmerów. Współwłaścicielka Hanuman Films, producentka licznych dokumentów i filmów fabularnych. Pracowała między innymi przy filmach takich jak nagrodzony w Wenecji "Ruin" (2013) oraz "Lara Croft: Tomb Raider" (2001), a także przy programach BBC i Discovery. "Ostatni akt", jej reżyserski debiut, pokazywany był na 9. Pięciu Smakach.

Filmografia:

2014 Ostatni akt | Dom Fill Chong Krauey | The Last Reel

2016 Asian Three-Fold Mirror 2016: Reflections (segment "Beyond The Bridge")

2020 Mekong 2030

Anysay Keola

Po studiach w Australii i Tajlandii, Keola wyreżyserował napisany przez siebie scenariusz do "At the Horizon", który okazał się dużym międzynarodowym sukcesem kinematografii laotańskiej. Jest współzałożycielem Lao New Wave Cinema Productions, firmy producenckiej, której celem jest wzmocnienie sektora kreatywnego w Laosie.

Filmografia:

2011 At the Horizon

2015 Vientiane in Love

2015 Noy | Above It All

2020 Mekong 2030

Anocha Suwichakornpong

Urodzona w 1976 roku, ukończyła kulturoznawstwo w UK oraz studia filmowe w USA. Jedna z najbardziej uznanych współczesnych tajskich reżyserek, związana z Electric Eel Films, niezależną firmą producencką, założoną w 2006 w Bangkoku. W 2017 stała się współzałożycielką Purin Pictures, funduszu filmowego wspierającego niezależne kino Azji Południowo-Wschodniej. Twórczyni dwóch filmów pełnometrażowych i szeregu szortów oraz instalacji artystycznych, w swoich pracach skupia się na społeczno-politycznej historii Tajlandii.

Wybrana filmografia:

2006 Graceland (kr. m.)

2009 Zwyczajna historia | Jao nok krajok | Mundane History

2010 Śniadanie, obiad, kolacja | Breakfast Lunch Dinner (film nowelowy)

2016 Gdy zapadnie zmrok|  Dao khanong | By the Time It Gets Dark

2018 The Ambassadors (kr.m. dok.)

2019 Krabi, 2562 (dok.)

2020 Mekong 2030

Pham Ngoc Lan

Wietnamski artysta, studiował architekturę i planowanie przestrzenne. Przed przystąpieniem do projektu "Mekong 2030", wyreżyserował trzy filmy krótkometrażowe, z których dwa pokazywane były w konkursie Berlinale. Obecnie pracuje nad debiutem w pełnym metrażu, rozwijając projekt "Cu Li Never Cries".

Filmografia:

2011 The Story of Ones (kr. m. dok.)

2016 Another City (kr. m.)

2019 Blessed Land (kr. m.)

2020 Mekong 2030

Sai Naw Kham

Dorastał na północy Birmy, w 2007 roku zamieszkał w Rangunie. Studiował chemię, następnie pracował jako montażysta w Charr Music Production. W 2014 wstąpił do Yangon Film School i wyreżyserował krótkometrażowy "The Crocodile Creek". Jego kolejnym filmem był poetycki dokument "32 Souls".

Filmografia:

2014 The Crocodile Creek

2015 32 Souls (kr. m. dok.)

2020 Mekong 2030

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.