Pięć Smaków w Domu

Odkrycia: indyjskie kino niezależne i fascynujący portret Kalkuty

goście: Aditya Vikram Sengupta, Paulina Wilk

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

oglądaj
Na żywo w studio festiwalowym
nd 21 lis   12:00
online
Uczestnicy

goście:
Aditya Vikram Sengupta (“Pewnego razu w Kalkucie”), Paulina Wilk


prowadząca:
Adriana Prodeus


Pięć Smaków:
Marcin Krasnowolski


tłumaczenie:
Anna Szegidewicz

Partner
Partner studia

O wydarzeniu

Przez lata kinematografia Indii kojarzyła się głównie z filmami z Bollywood. Od kilku lat obserwujemy jednak rozkwit kina niezależnego, realizowanego w regionach, pokazującego złożoną rzeczywistość współczesnych Indii, różne aspekty ich modernizacji i przemian kulturowych. O różnorodnym krajobrazie społecznym tego skomplikowanego kraju rozmawiamy z Pauliną Wilk, pisarką i publicystką, od lat śledzącą indyjską rzeczywistość. 

Gościem studia jest również Aditya Vikram Sengupta, autor hipnotycznego “Pewnego razu w Kalkucie”, w którym buduje unikalny portret miasta i jego mieszkańców. 

Aditya Vikram Sengupta

Aditya Vikram Sengupta

Indyjski reżyser, scenarzysta i operator, urodzony w Kalkucie w 1983 roku, uznawany za jednego z najciekawszych twórców współczesnego kina indyjskiego. Jego pozbawiony dialogów debiut, "Oczekiwanie" został premierowo pokazany na festiwalu w Wenecji, gdzie doczekał się znakomitych recenzji. Kolejny film, "Jonaki", był już międzynarodową koprodukcją i trafił na Netflixa. Wraz z żoną, Jonaki Bhattacharyą, Sengupta założył firmę produkcyjną For Films.

Paulina Wilk

Pisarka i publicystka prasowa. Zajmuje się literaturą i rozwojem globalnym, specjalizuje się w problematyce Indii oraz rejonie Azji i Pacyfiku. Jest redaktorką działu kultury w kwartalniku "Przekrój", stałą współpracowniczką działu zagranicy tygodnika "Polityka" i felietonistką miesięcznika "W Drodze". Debiutowała świetnie przyjętą książką reporterską "Lalki w ogniu. Opowieści z Indii". 

Partnerem odcinka jest Przekrój.

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.