Pięć Smaków w Domu
Odeszła Jagoda Murczyńska
Nasza wspaniała koleżanka i przyjaciółka, z którą przez 10 lat mieliśmy przywilej dzielić pasję do kina i wspólnie tworzyć festiwal.

W pogoni za smokiem

Chasing the Dragon / Chui lung
reż. Jason Kwan, Jing Wong
Hongkong 2017, 128’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Polska premiera
Pokazy w kinie
nd 20 lis, 18:30
Kinoteka 2
Kinoteka 2
Nagrody i festiwale
Światowa premiera: Hong Kong IFF 2018 Hong Kong Film Awards 2018 - najlepszy zdjęcia, najlepszy montaż
O filmie
Hongkong 2017
Czas trwania: 128’
reżyseria: Jason Kwan, Jing Wong
scenariusz: Jing Wong, Lui Koon-nam, Yip Ming-ho
zdjęcia: Jason Kwan
montaż: Li Ka-wing
muzyka: Kwong Wing Chan, Patrick Lui
obsada: Donnie Yen, Andy Lau, Kang Yu, Ohilip Keung
producent: Andy Lau, Connie Wong, Donnie Yen
produkcja: Bona Film Group, Mega-Vision Pictures
język: kantoński, mandaryński, angielski, tajski
barwa: kolor
Partner

Opis filmu

Rok 1963. W nadziei na lepsze życie Ho dostaje się nielegalnie z Chin do Hongkongu, który jest rządzony twardą ręką przez przedstawicieli brytyjskiej administracji. Trudna sytuacja materialna i konieczność nakarmienia rodziny zmuszają go do zejścia na przestępczą ścieżkę. Ambitny i sprawnie operujący pięściami, Ho pnie się po szczeblach gangsterskiej kariery, budząc coraz większy strach i zawierając sojusz ze skorumpowanym gliniarzem, Lee Rockiem. Nie wszystkim podoba się jednak jego coraz mocniejsza pozycja.

Pełen rozmachu, efektowny W pogoni za smokiem jest rzadkim przykładem udanej współpracy hongkońskich i chińskich filmowców. Zachwyca pieczołowitość, z jaką odtworzono Hongkong lat 60. z legendarnym, wyjętym spod prawa Miastem za Murami, emocjonują sekwencje sztuk walki. To remake klasycznego hongkońskiego filmu gangsterskiego To Be Number One z 1991 roku, a główni bohaterowie, grani przez Donniego Yena i Andy’ego Laua (po raz pierwszy razem na ekranie!), są postaciami historycznymi.

tekst:
Marcin Krasnowolski

Jason Kwan

Operator i reżyser hongkoński. Bogatą karierę operatorską rozpoczął w roku 2004 malezyjskim filmem A Legendary Love. Jako autor zdjęć współpracował m. in. z Pangiem Ho-cheungiem (przy Miłości i papierosach) oraz z Yan Yan Mak (przy Merry-Go-Round). Jako reżyser swój pierwszy film zrealizował w 2017 roku (A Nail Clipper Romance).

Filmografia:

2017 Zhi Jia Dao Ren Mo / A Nail Clipper Romance

2017 W pogoni za smokiem / Chui lung / Chasing the Dragon

2019 Chui lung II / Chasing the Dragon II: Wild Wild Bunch

Jing Wong

Urodzony w 1955 roku, jeden z najważniejszych i najbardziej płodnych hongkońskich twórców, który ma na swoim koncie ponad 180 filmów jako producent, prawie 90 jako aktor i 120 jako reżyser. Karierę zaczynał w hongkońskiej telewizji, a w kinie pojawił się jako scenarzysta w studio braci Shaw. Filmy reżyserował od początku lat 80., a przełomem okazał się dla niego rok 1989, kiedy pokazał God of Gamblers z Chowem Yun-fatem i Andym Lau'em. Od tego czasu jego szybko produkowane filmy cechują się dużą ilością przemocy i elementami komediowymi, przechodzącymi w jawną parodię. Obecnie nadal pracuje w Hongkongu, nie unikając chińskich koprodukcji.

Filmografia:

1982 Lie mo zhe / Mercenaries from Hong Kong

1989 Do san / God of Gamblers

1994 Dou san 2 / The Return of the God of Gamblers

2004 Sing gam do see / Sex and the Beauties

2005 Jeuk sing / Kung Fu Mahjong

2015 Du cheng feng yun / The Man from Macau

2017 W pogoni za smokiem / Chui lung / Chasing the Dragon

2019 Chui lung II / Chasing the Dragon II: Wild Wild Bunch

2022 Yi tin to lung gei / New Kung Fu Cult Master

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.