Pięć Smaków w Domu
Odeszła Jagoda Murczyńska
Nasza wspaniała koleżanka i przyjaciółka, z którą przez 10 lat mieliśmy przywilej dzielić pasję do kina i wspólnie tworzyć festiwal.

PTU

reż. Johnnie To
Hongkong 2003, 87’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Polska premiera
Pokazy w kinie
nd 20 lis, 21:15
Kinoteka 2
Kinoteka 2
śr 23 lis, 18:15
Kinoteka 1
Kinoteka 1
Dostępność online
16 lis, 10:00 – 4 gru
Materiały dodatkowe
Nagrody i festiwale
Światowa premiera: Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Berlinie 2003 Golden Horse FF 2003 - najlepszy scenariusz oryginalny Hong Kong Film Awards 2004 - najlepsza reżyseria Golden Bauhinia Awards 2004 - najlepszy obraz, najlepsza reżyseria, najlepszy scenariusz, najlepszy aktor, najlepszy aktor drugoplanowy, najlepszy aktor, najlepsza aktorka drugoplanowa Faro Island Film Festival 2003 - najlepszy scenariusz Seattle IFF - Asian Trade Winds Award Hong Kong Film Critics Society Awards 2004 - najlepsza reżyseria, wyróżnienie
O filmie
Hongkong 2003
Czas trwania: 87’
reżyseria: Johnnie To
scenariusz: Yau Nai-hoi, Au Kin-yee
zdjęcia: Cheng Siu-keung
montaż: Law Wing-cheong
muzyka: Chi Wing Chung
obsada: Simon Yam, Lam Suet, Maggie Sui, Ruby Wong, Waymonf Wong, Eddy Ko, Wang Tian-lin
producent: Johnnie To
produkcja: Milky Way Image Company
język: kantoński, angielski
barwa: kolor
Partner

Opis filmu

Podczas ulicznej konfrontacji z gangiem przestępców sierżant Lo Sa traci służbową broń – to może być koniec jego policyjnej kariery. Od czego jest jednak męska solidarność? Koledzy z jednostki PTU obiecują odnaleźć zgubę i ruszają na hipnotyczną wędrówkę przez oświetlony neonami, nocny Hongkong. Mają czas tylko do rana, muszą więc działać zdecydowanie. Szybko okaże się, że stróżowie prawa nie różnią się zbytnio od tych, stojących po drugiej stronie barykady, z którymi przyjdzie im się zmierzyć. Czy głębokie cienie pustych ulic pozwolą ukryć ich moralne skazy?

PTU to nieznane w Polsce arcydzieło noir Johnniego To, pochodzące z najbardziej owocnego okresu jego twórczości. Po raz kolejny przed kamerą stają ulubieni aktorzy reżysera, m.in. mistrz drugiego planu Lam Suet w swojej największej roli. Wracają też stałe motywy jego filmów. Realizacja tej nocnej ballady trwała ponad dwa lata, a jej premiera zbiegła się z wybuchem epidemii SARS. Obrazy pustych ulic Hongkongu wyjątkowo rezonowały z realnym stanem rzeczy. Dzisiaj PTU wciąż pozostaje silnym filmowym przeżyciem, stworzonym przez ostatniego wielkiego mistrza światowego kina gatunkowego.

tekst:
Marcin Krasnowolski

Johnnie To

Urodzony w 1955 roku hongkoński reżyser, scenarzysta, producent, autor filmów w wielu gatunkach i stylistykach, najbardziej znany jako mistrz kina gangsterskiego (m.in. Misja, Wybór mafii, PTU). Nagradzany na wielu festiwalach, legendarny twórca, który pod koniec lat 90. XX wieku wziął na siebie misję utrzymania wysokiej formy kina hongkońskiego – co kontynuował przez ponad dekadę. To jest ceniony za umiejętność łączenia celnych społecznych obserwacji z dynamicznym obrazem i niekonwencjonalną narracją. Obecnie coraz częściej realizuje filmy w koprodukcji z Chinami.

Wybrana filmografia:

1980 Bik seoi hon saan dyut meng gam / The Enigmatic Case

1989 Ah-long dik gu si / All About Ah-long

1995 Mou mei san taam / Loving You

1998 Bohater nie umiera nigdy / Chan sam ying hung / A Hero Never Dies

2001 Miłość na diecie / Sau sun nam nui / Love on a Diet

2003 Daai zek lou / Running on Karma

2005 Wybór mafii / Hak se wui / Election

2007 Psychodetektyw / San taam / Mad Detective

2012 Kartel / Du zhan / Drug War

2016 Trójka / San ren xing / Three

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.