To nie przepis mojej matki
Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie
Opis filmu
Sarah żyje w cieniu swojej matki - kulinarnej celebrytki, która całe dnie spędza w studiu nagrań i własnej szkole kucharskiej. Młoda kobieta ma jednak własne pomysły na wyjątkowe ciasta i smakowite kremy, a w trafieniu do szerokiego grona odbiorców chce pomóc jej Imran, chłopak idealny: przystojny, uczynny, szarmancki i najwyraźniej szukający sposobu, by znaleźć w Sarah kogoś więcej niż koleżankę. Pomysł, by zrealizować program internetowy, który wyreżyseruje jego kumpel Edwin, okaże się jednak mieć dalekosiężne i zupełnie nieoczekiwane skutki…
Singapur szczyci się eklektyczną kuchnią, która swoją różnorodność zawdzięcza wieloetnicznemu społeczeństwu. Tradycyjne chińskie dania, malezyjskie rarytasy, cała paleta indyjskich przypraw i importowane smaki europejskie adaptowane na lokalną nutę - to wszystko tworzy unikalną paletę zmysłowych doświadczeń, ale może stać się również powodem kulturowych problemów. Czy córka szanowanej malezyjskiej mistrzyni wypieków i syn z chińskiej rodziny prowadzącej słynną budkę z pieczoną wieprzowiną mogą znaleźć wspólny język? W bezpretensjonalnej rodzinnej historii o przełamywaniu uprzedzeń i szukaniu własnej życiowej drogi znaleźć można wiele kuchennych i kulturowych smaczków, a w role matki i córki wcieliły się prawdziwe gwiazdy singapurskiej sceny kulinarnej.
tekst:
Jagoda Murczyńska
Oglądaj ze smakiem
Na tegorocznych Pięciu Smakach ucztę filmową będzie można połączyć z rzeczywistym doznaniem azjatyckich smaków. We współpracy z najlepszymi warszawskimi restauracjami, specjalizującymi się w azjatyckich kuchniach, stworzyliśmy wyjątkowe zestawy, inspirowane poszczególnymi tytułami sekcji.
Zestaw dedykowany temu filmowi:
Remi M Sali
Remi M Sali ma ponad dwie dekady doświadczenia w opowiadaniu krótkich i długich historii, od teledysków po filmy fabularne. Wraz ze swoim wieloletnim współpracownikiem Dzulem Sungitem zadebiutował krótkimi metrażami "eddy" (1994) i "INfluence" (1995), nagrodzonymi na MFF w Singapurze. W 1998 stworzyli swój pierwszy pełen metraż, "OffCentre", bazujący na uznanej sztuce jednego z najpopularniejszych singapurskich teatrów, Necessary Stage. Przez wiele lat Remi pracował w telewizji, tworząc popularne seriale, filmy telewizyjne, programy edukacyjne, informacyjne i artystyczne, a także cieszące się uznaniem publiczności kulinarne show takie jak "Cinta Kek", "Delicatessen" i "Masak Mini". W ostatniech latach na gruncie kina niezależnego stworzył dwie fabuły, będące inkluzywnymi opowieściami o międzykulturowych, międzyjęzykowych i międzyreligijnych spotkaniach - "Konpaku" (2019) i "To nie jest przepis mojej matki" (2020).
1998 Offcentre
2019 Konpaku
2020 To nie jest przepis mojej matki | Not My Mother's Baking