Kulinarne historie: On podaje rybę, ona woli kwiaty
Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie
Opis filmu
Thang jest młodym, ale bardzo ambitnym kucharzem, pracującym w jednej z restauracji wypełniających smakowitymi zapachami kameralne ulice Ho Chi Minh. Jego standardy są bardzo wysokie, jest jednak klientka, na której aprobacie zależy mu szczególnie mocno. Czy odgadnie, czego tak naprawdę pragnie piękna Van?
Wietnamska odsłona ośmioodcinkowej serii kulinarnej HBO to pięknie sfilmowana i bardzo zmysłowa opowieść o jedzeniu nieodłącznie połączonym z namiętnością. Poszukiwanie wspólnoty smaku staje się tutaj metaforą budowania relacji - z całą niepewnością, ekscytacją, gotowością podjęcia ryzyka i szukaniem przyjemności w odkrywaniu siebie nawzajem, ale też odkrywaniem, że wyidealizowana osoba może mieć cechy zupełnie odbiegające od naszych wyobrażeń.
tekst:
Jagoda Murczyńska
Oglądaj ze smakiem
Na tegorocznych Pięciu Smakach ucztę filmową będzie można połączyć z rzeczywistym doznaniem azjatyckich smaków. We współpracy z najlepszymi warszawskimi restauracjami, specjalizującymi się w azjatyckich kuchniach, stworzyliśmy wyjątkowe zestawy, inspirowane poszczególnymi tytułami sekcji.
Zestaw dedykowany temu filmowi:
Phan Dang Di
Urodzony w 1976 r., scenarzysta i reżyser. Po studiach na akademii filmowo-teatralnej pracował jako niezależny filmowiec i wykładowca na Uniwersytecie Hanoi. Jego pełnometrażowy debiut "Nie bój się, Bi" był nominowany do Złotej Kamery w Cannes, a "Ojciec, syn i inne historie" trafił do konkursu głównego Berlinale i na 9. Pięć Smaków.
2005 Sen / Lotus (short)
2006 Khi toi 20 / When I am 20 (short)
2010 Nie bój się, Bi / Bi, dung so! / Don’t be Afraid, Bi!
2014 Ojciec, syn i inne historie / Cha và con và / Big Father, Small Father and Other Stories
2019 Kulinarne historie: On podaje rybę, ona woli kwiaty / Chang Dang Ca, Nang An Hoa / He Serves Fish, She Eats Flower