Pięć Smaków w Domu

Kawałek ziemi

Little Forest / Liteul Poleseuteu
reż. Yim Soon-rye
Korea Południowa 2018, 103’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Polska premiera
Materiały dodatkowe
Pokazy
25 lis, 10:00 – 6 gru
O filmie
Korea Południowa 2018
Czas trwania: 103’
reżyseria: Yim Soon-rye
scenariusz: Seong-gu Hwang, Daisuke Igarashi
zdjęcia: Lee Seung-hoon
montaż: Kim Seon-min
obsada: Tae-ri Kim, Jun-Yeol Ryu, So-Ri Moon, Ki-joo Jin, Guk-hyang Jeon
producent: Jenna Ku, Phillipe Vicente
produkcja: Watermelon Pictures Co., Ltd.
język: koreański
barwa: kolor
Partner sekcji

Opis filmu

Hye-won nie znalazła w wielkim mieście tego, o czym marzyła, porzuca więc dorywcze zajęcia w Seulu i wraca do niewielkiego miasteczka, w którym się wychowała. Żyjąc w mieście ciągle czuła się głodna: krok po kroku odkrywa teraz w dobrze znanym otoczeniu wypełnione smakiem i zapachem wspomnienia, próbuje odtworzyć zapamiętane z dzieciństwa dania i odnaleźć życiową równowagę.

Film, zrealizowany na podstawie japońskiej mangi, to list miłosny do prawdziwego jedzenia, w którym czuć smak słońca padającego na dojrzewające owoce i zapach czułości, z jaką przygotowywały je czyjeś zapracowane ręce. Reżyserka, zwolenniczka kuchni roślinnej, skupia się właśnie na tej odsłonie koreańskich kulinariów, pokazując przy tym potencjał kryjący się w sezonowych, lokalnych produktach. Opowiadana bez pośpiechu lekka historia to prawdziwa uczta dla zmysłów i odpoczynek dla przemęczonego miastem ducha.

tekst:
Jagoda Murczyńska

Oglądaj ze smakiem

Na tegorocznych Pięciu Smakach ucztę filmową będzie można połączyć z rzeczywistym doznaniem azjatyckich smaków. We współpracy z najlepszymi warszawskimi restauracjami, specjalizującymi się w azjatyckich kuchniach, stworzyliśmy wyjątkowe zestawy, inspirowane poszczególnymi tytułami sekcji.

Zestaw dedykowany temu filmowi:

Yim Soon-rye

Reżyserka i producentka, zapisała się w pamięci widzów i krytyków już delikatnym w formie, a mocnym w przekazie debiutem "Three Friends". W swoich filmach pokazuje często bohaterów, pozostających na marginesach społeczeństwa, walczących z przeciwnościami losu. Jest autorką kilku przebojów koreańskich kin - między innymi "Forever the Moment" (2008), bazującym na historii kobiecej drużyny piłki ręcznej, która zdobyła srebny medal na Olimpiadzie w Atenach, czy "Whistleblower" (2014), którego inspiracją był jeden z największych skandali związanych z naukowcami zajmującymi się klonowaniem komórek. Poza światem filmu jest aktywistką broniącą praw zwierząt i zajmuje kierownicze stanowisko w jednej z organizacji je chroniących. 

Filmografia:

1994 Ujungsanchaek / Promenade in the Rain (kr. m.)

1996 Se Chingu / Three Friends

2001 Waikiki Beuradeoseu / Waikiki Brothers

2003 Yeoseotgaeui Siseon / If You Were Me

2008 Woori Saengae Choegoui Soongan / Forever the Moment

2014 Jeboja / Whistle Blower

2018 Kawałek ziemi / Liteul Poleseuteu / Little Forest

2020 Gyoseop / The Point Men

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.