Pięć Smaków w Domu

Jadłodajnia pod Mewą

Kamome Diner / Kamome shokudō
reż. Naoko Ogigami
Japonia 2006, 101’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Polska premiera
Materiały dodatkowe
Dostępność online
25 lis, 10:00 – 6 gru
O filmie
Japonia 2006
Czas trwania: 101’
reżyseria: Naoko Ogigami
scenariusz: Naoko Ogigami, Yoko Mure
zdjęcia: Tuomo Virtanen
montaż: Shinichi Fushima
muzyka: Yosui Inoue, Tatsuro Kondo
obsada: Satomi Kobayashi, Hairi Katagiri, Masako Motai, Jarkko Niemi, Tarja Markus, Markku Peltola
producent: Mayumi Amano
produkcja: Nippon Television Network Corporation, VAP INC., GENTOSHA INC., chat chat corporation, PARADISE CAFÉ INC., Media Suits Inc.
język: japoński
barwa: kolor
Partner sekcji
Wsparcie filmu

Opis filmu

Sachie otwarła japońską jadłodajnię w Helsinkach. Przez pierwszy miesiąc nie zajrzał do niej jednak ani jeden klient… Choć małomówne Japonki i introwertyczni Finowie wydają się mieć ze sobą wiele wspólnego, szukanie drogi do kubków smakowych klientów z zupełnie innej kultury to niełatwe zadanie. Z pomocą przychodzi napotkana przypadkiem w księgarni inna japońska ekspatka - a z pojawieniem się pierwszych głodnych osób lody stopniowo zaczynają pękać.

Jedna z najbardziej oryginalnych japońskich reżyserek, słynąca z absurdalnego poczucia humoru Naoko Ogigami, marzyła o realizacji filmu w kraju swojego ulubionego twórcy, Kaurismakiego. Rezultatem jest pełna uroku historia łącząca japońską duszę ze skandynawską estetyką, w której kojący smak ryżowych kulek spotyka się z ciepłym aromatem cynamonowych bułeczek. Błyskotliwe dialogi i niesztampowe postaci bohaterów to znak rozpoznawczy reżyserki, która od lat cieszy się ogromną sympatią widzów (także na Pięciu Smakach) - na tyle szeroką, że restauracja, w której realizowano zdjęcia, pozostała przy filmowej nazwie i stała się obowiązkowym punktem dla wielu japońskich wycieczek zwiedzających Helsinki.

tekst:
Jagoda Murczyńska

Oglądaj ze smakiem

Na tegorocznych Pięciu Smakach ucztę filmową będzie można połączyć z rzeczywistym doznaniem azjatyckich smaków. We współpracy z najlepszymi warszawskimi restauracjami, specjalizującymi się w azjatyckich kuchniach, stworzyliśmy wyjątkowe zestawy, inspirowane poszczególnymi tytułami sekcji.

Zestaw dedykowany temu filmowi:

Naoko Ogigami

Urodzona w 1972 roku w prefekturze Chiba, w 1994 wyjechała do Stanów Zjednoczonych, gdzie studiowała reżyserię na Uniwersytecie Południowej Kalifornii. Jej słodko-melancholijne filmy o charakterystycznym wizualnym stylu cieszą się ogromną popularnością wśród widzów i często pojawiają się na międzynarodowych festiwalach.

Wybrana filmografia:

2003 Barber Yoshino / Yoshino's Barber Shop

2004 Koi wa go-shichi-go! / Love Is Five, Seven, Five!

2005 Kamome shokudo / Kamome Diner

2007 Okulary / Megane / Glasses

2010 Toiretto / Toilet

2012 Kot do wynajęcia / Rentaneko / Rent-a-Cat

2017 Po nitce do kłębka / Karera ga honki de amu toki wa / When They Knit Seriously

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.