Archiwum - 12. Festiwal Filmowy Pięć Smaków
Lepimy onigiri: warsztaty z Panią Onigiri
O wydarzeniu
Pani Onigiri to wyjątkowe miejsce, które pozwala poczuć smak codziennego życia w Japonii. Onigiri to najpopularniejsze śniadanie, jedzone co rano od Hokkaido na północy aż po Okinawę na południu Kraju Kwitnącej Wiśni.
Podczas warsztatów uczestnicy dowiedzą się, co to jest onigiri i poznają sposób przygotowania dania, zaczynając od preparacji japońskiego ryżu Koshihikari, aż po ulepienie onigiri w klasycznej formie ręcznie lub przy pomocy foremek w kształcie misia, psa czy pandy. Jednocześnie będą mieli okazję skosztować typowo japońskich smaków onigiri: natto, umeboshi, katsuobushi, edamame, tuna mayo i sake. Warsztaty potrwają około 2h.
Organizatorzy proszą o zabranie na warsztaty pustych plastikowych pudełek, opakowań na śniadanie, które posłużą do zapakowania onigiri na wynos.
17 XI sobota, godz. 12:00
Warsztaty dla młodzieży i dorosłych.
Bilety: 30 zł za osobę
18 XI niedziela, godz. 12:00
18 XI niedziela, godz. 14:20
Warsztaty przeznaczone dla dzieci (5-10 lat) z opiekunem.
Bilety: 30 zł dla jednego dziecka wraz z opiekunem.