Pięć Smaków w Domu

Archiwum - 12. Festiwal Filmowy Pięć Smaków

Cudowne chwile

The Best of Times / Mei li shi guang
Tajwan, Japonia 2002, 112’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Chang Tso-chi
scenariusz: Chang Tso-chi
zdjęcia: Chang Yi-Min
montaż: Liao Ching-Song
muzyka: Thio Hugo-Panduputra (Zhang Yi)
obsada: Wing Fan, Kao Meng-Chieh, Tseng Yi-che, Wu Yu-chih, Tsai Ming-shiou
producent: Lu Shih-yuan
producent wykonawczy: Makoto Ueda
produkcja: Chang Tso-chi Film Studio, NHK Enterprises 21
źródło kopii: Taiwan Cinema Toolkit
język: mandaryński, tajwański, hakka
barwa: kolor

Nagrody i festiwale

IFF Venice 2002 - Golden Lion (nomination); 2002 Golden Horse Film Awards - Best Feature Film, Audience Choice Award, Outstanding Taiwanese Film of the Year; IFF Singapore 2002 - Best Asian Feature, Best Actor

Opis filmu

Hsiao Wei i Ah Chieh są kuzynami i bliskimi przyjaciółmi, chociaż ich charaktery bardzo się od siebie różnią. Oboje dorastali w wielojęzycznej (używającej dialektów hakka, hoklo i innych, oprócz oficjalnego języka mandaryńskiego) społeczności osiedli dla weteranów wojennych w Tajpej. Ich sytuacja rodzinna jest trudna, ponieważ siostra bliźniaczka Hsiao Wei jest poważnie chora na białaczkę, a ojciec Ah Chieh, rozgoryczony życiem, pije i traci pieniądze w grach hazardowych. Ah Chieh jest impulsywny i porywczy, pomaga w lokalnej świątyni taoistycznej i interesuje się rytuałami znanymi z tajwańskiego folkloru, ale ma problemy ze znalezieniem pracy. Hsiao Wei jest za to cichy i poważny, jego idolem jest Bruce Lee, więc chłopak często trenuje z nunchaku, a w nocy pracuje na pół etatu jako parkingowy w prowadzonym przez mafię klubie karaoke. Hsiao Wei przedstawia Ah Chieh swojemu szefowi w nadziei, że uda im się zdobyć lepszą pracę. Dostają broń i niewdzięczną pracę windykacji długów zaciągniętych od mafii, co nie wróży dobrze na przyszłość.

"Cudowne chwile" naznaczone są rozpoznawalnym styl autorskim Chang Tso-chi. W filmie reżyser skupia się na klasie niższej i pracującej, młodych gangsterach wciągniętych do lokalnej mafii. Opowieść zakorzeniona w realizmie jest uzupełniona narracją z elementami fantastycznymi. Z perspektywy czasu, "Cudowne chwile" są najbardziej reprezentacyjnym dziełem Chang Tso-chi, wyróżniają się stylem wizualnym, który idealnie współgra z powracającymi motywami przewodnimi. Obecny w filmie realizm magiczny oddaje atmosferę początku lat 2000., stając się kroniką swoich czasów, jak i ważnym tytułem w historii kina Tajwanu.

Maja Korbecka

Chang Tso-chi

Urodzony w 1961 roku w Chiayi, miejscowości w centralnej części Tajwanu. Jego ojciec był weteranem wojny domowej i przyjechał na Tajwan w 1949 roku razem z innymi żołnierzami partii nacjonalistycznej (KMT), zaś jego matka pochodziła z lokalnej rodziny. Ukończył wydział inżynierii elektrycznej na St. John's University w Tajpej, następnie podjął studia z zakresu teatru i telewizji na Chinese Culture University. Pracował jako asystent reżysera na planach filmowych w Hongkongu, przy produkcjach Yima Ho i Tsui Harka, oraz na Tajwanie, przy filmach Yu Kan-pinga i Hou Hsiao-hsiena. Jego pełnometrażowy debiut fabularny, "Ah Chung", odznacza się wyrazistym stylem autorskim i tematem, do którego Chang Tso-chi będzie powracał wielokrotnie. Jego filmy nagradzane były na wielu festiwalach, m.in. w Busan, Tokio i Singapurze. "Tanatos pijany" zdobył szereg nagród na festiwalu w Tajpej i aż dziesięć nominacji do najważniejszych tajwańskich nagród filmowych Golden Horse.

Filmografia:

1996 Ah Chung

1999 Hei an zhi guang / Darkness and Light

2002 Cudowne chwile / Mei li shi guang / The Best of Times

2007 Dusza demona / Hu die / Soul of a Demon

2008 Ba... Ni hao ma? / Dad, how are you?

2010 Dang ai lai de shi hou / When Love Comes

2011 10+10 ("Sparkles")

2013 Shu jia zuo ye / A Time in Quchi

2015 Tanatos pijany / Zui sheng meng si / Thanatos, Drunk

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Na naszej stronie wykorzystujemy cookies tj. małe pliki tekstowe, które strona internetowa zapisuje na Twoim komputerze lub urządzeniu przenośnym w chwili, gdy przeglądasz tę stronę. Kliknij tu, aby zmienić ustawienia cookies.