Program

Azjatycki Nowy Rok 2016

Kot do wynajęcia

Rent-a-Cat / Rentaneko
Japonia 2012, 110’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Naoko Ogigami
scenariusz: Naoko Ogigami
zdjęcia: Kazutaka Abe
montaż: Shinichi Fushima
muzyka: Kosuke Ito
obsada: Mikako Ichikawa, Reiko Kusamura, Ken Mitsuishi, Maho Yamada, Kei Tanaka, Katsuya Kobayashi
producent: Aki Kubota, Shuichi Komuro, Kumi Kobata
produkcja: BS Nittere, Paradise Cafe, Suurkiitos, Video Audio Project, Yahoo Japan
język: japoński
barwa: kolor

Opis filmu

Kolorowo ubrana Sayoko ma dar do zaprzyjaźniania się z kotami. Z ludźmi idzie jej trochę gorzej. Pewnego dnia wpada na pomysł, by wypożyczać garnące się do niej puchate przybłędy osobom, którym coś leży na sercu. Nie każdy jednak nadaje się na kociego opiekuna, więc kandydaci muszą przejść specjalną procedurę kwalifikacyjną.

Bohaterka sama ma w sobie coś z kota: lubi chodzić własnymi ścieżkami. Jej także nieco doskwiera samotność – reżyserce udaje się jednak opowiedzieć o tym doświadczeniu bez sentymentalizmu. Każda z postaci przeżywa je inaczej – z rozpaczą, ze spokojem, z przekorą. Film podszyty jest nutą melancholii, jednak energiczna i niekonwencjonalna postać Sayako rozbraja wszelkie schematy i stereotypy. Ogigami znana jest z dbałości o każdy detal: przemyślane kompozycje kadrów, pieczołowicie zaaranżowane wnętrza domów, do których trafiają kolejne kociaki, mówią o bohaterach więcej niż słowa. Pełen ciepłych kolorów, barwnych postaci i kociego mruczenia film to przyjemna, a zarazem bardzo inteligentna opowieść o oryginalnym sposobie na życie.

Jagoda Murczyńska

Naoko Ogigami

Urodzona w 1972 roku w prefekturze Chiba, w 1994 wyjechała do Stanów Zjednoczonych, gdzie studiowała reżyserię na Uniwersytecie Południowej Kalifornii. Jej słodko-melancholijne filmy o charakterystycznym wizualnym stylu cieszą się ogromną popularnością wśród widzów i często pojawiają się na międzynarodowych festiwalach.

Filmografia:

1999 Ayako (short)
2003 Barber Yoshino / Yoshino's Barber Shop
2004 Koi wa go-shichi-go! / Love Is Five, Seven, Five!
2005 Kamome shokudo / Kamome Diner
2007 Okulary / Megane / Glasses
2010 Toiretto / Toilet
2012 Kot do wynajęcia / Rentaneko / Rent-a-Cat

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal