Pięć Smaków w Domu
13. Festiwal Filmowy Pięć Smaków

13. Azjatycki Festiwal Filmowy Pięć Smaków

13. edycja festiwalu odbyła się w Warszawie w kinach Muranów i Kinoteka w dniach 13-20 listopada 2019 roku. Przejdzie do historii jako największa spośród wszystkich dotychczasowych. W pokazach festiwalowych wzięło udział 17 tysięcy widzów, co oznacza wzrost o ponad 50 procent w stosunku do wcześniejszej edycji. Na 72 pokazach zaprezentowaliśmy aż 38 filmów, w tym 2 europejskie premiery oraz 1 międzynarodową. W 2019 roku Warszawę odwiedziło aż 16 wyjątkowych gości - między innymi bohater reżyserskiej retrospektywy, Fruit Chan. Podczas wrocławskiej repliki w Kinie Nowe Horyzonty pokazano 5 tytułów. 

13 edycja w liczbach: 8 dni, 38 filmów, 72 pokazy, 16 gości z Azji oraz 17 tysięcy widzów

Azjatycki Festiwal Filmowy Pięć Smaków to szeroki i unikatowy przegląd kina z dynamicznie rozwijającego się kontynentu, prezentujący filmy niedostępne w kinowej dystrybucji, wyselekcjonowane spośród setek produkcji podbijających dalekowschodnie ekrany. To właśnie w Azji powstaje dzisiaj najwięcej filmów: od słodkogorzkich obrazów życia uczuciowego wielkomiejskich hipsterów, poprzez poruszające historie o dojrzewaniu w otoczonych dzikimi trawami indyjskich wioskach, po mrożące krew w żyłach opowieści o legendarnych tajlandzkich zjawach. Błyskotliwe scenariusze i urzekające zdjęcia przeniosły widzów w świat cukierkowo barwnej azjatyckiej popkultury, pozwoliły poznać lokalną rzeczywistość z zupełnie nieturystycznej perspektywy, ale także otworzyły przestrzeń do debat o społecznych i politycznych wyzwaniach dzisiejszego świata.

Program 13. edycji Pięciu Smaków

Zapach oceanicznej bryzy na plaży Okinawy, chrzęst piasku na tybetańskich bezdrożach, błysk światła w szybie hongkońskiego wieżowca: różnorodność krajobrazów Azji znalazła swoje odbicie w programie 13. edycji Pięciu Smaków. Zapewniliśmy naszym widzom szeroki i unikatowy przegląd współczesnego i klasycznego kina, prezentując filmy niedostępne w kinowej dystrybucji.  

Szczególną uwagę poświęciliśmy Hongkongowi, przeżywającemu w tym samym czasie poważny kryzys polityczny. Najważniejszym punktem programu obok konkursu Nowe Kino Azji była retrospektywa naszego gościa honorowego, gwiazdy hongkońskiego kina niezależnego, Fruit Chana i towarzyszący jej pierwszy w historii Pięciu Smaków, Masterclass. Twórczość Fruit Chana to nie tylko wybitne filmy, ale także cenny dokument epoki i skomplikowanej relacja Hongkongu z  Chinami, stanowiącej tło jego słynnych trylogii z końca lat 90.: trylogii transformacji i trylogii prostytucji. Jego filmy pozwoliły widzom zrozumieć specyfikę Hongkongu oraz emocje jego mieszkańców nie tylko na przełomie wieków, ale także w 2019, kiedy ulice miasta stały się miejscem gorących protestów społecznych. Retrospektywę uświetniło wydarzenie zupełnie wyjątkowe - Masterclass reżysera, podczas którego twórca podzielił się z polską widownią doświadczeniami z blisko trzech dekad pracy w buzującym życiem przemyśle filmowym z Hongkongu. Podczas 13. edycji festiwalu odbyła się również premiera nowego wydawnictwa: „Made in Hong Kong. Kino czasu przemian”, pod red. Jagody Murczyńskiej, skupionego na hongkońskiej kinematografii od lat osiemdziesiątych do dzisiaj.

Niezwykle ważnym punktem programu była sekcja Japonia: Out of Focus, dzięki której nasi widzowie odkryli uroki i bolączki Japonii peryferyjnej: portowych miast, przedmieść i marginesów. 13. edycja Pięciu Smaków została objęta patronatem honorowym Ambasady Japonii w Polsce a sekcja Japonia: Out of Focus miała status wydarzenia towarzyszącego obchodów setnej rocznicy nawiązania stosunków dyplomatycznych między Polską a Japonią.

W programie po raz kolejny znalazła się sekcja Asian Cinerama, czyli filmy nominowane i nagradzane przez Akademię Azjatyckich Nagród Filmowych. W sekcji Mistrzowie, pokazaliśmy najnowsze produkcje reżyserow od lat związynych z festiwalem, takich jak Midi Z czy Nawapol Thamrongrattanarit. Nie zabrakło kina grozy, znalazło się także miejsce na szaleńczą noc z zombie. 

Pięć Smaków stara się pokazywać kino na styku kultur i uczestniczyć w dialogu między polskim i azjatyckim światem filmowym. W tym kontekście absolutnie wyjątkowym wydarzeniem 13. edycji była uroczysta premiera "Smaku pho" w reżyserii Mariko Bobrik. Film w reżyserii debiutującej reżyserki to prawdziwy tygiel kulturowy - japońska reżyserka wykształcona w Łodzi, polsko-niemiecka koprodukcja i wietnamscy aktorzy, a wszystko nakręcone w samym sercu Warszawy. Widzowie Pięciu Smaków mieli okazję jako pierwsi w Polsce obejrzeć ten urokliwy film, a także porozmawiać z samymi twórcami na spotkaniach towarzyszących wszystkim 3 byskawicznie wyprzedanym projekcjom. 

Festiwalowym pokazom filmowym jak zawsze towarzyszył bogaty program spotkań z twórcami i ekspertami, a także debaty i wykłady w ramach Akademii Azjatyckiej, pozwalające poznać i pogłębić kontekst pojawiających się w filmach tematów.

Goście

Kino jest dla nas przestrzenią spotkań: między kulturami, między pokoleniami, między różnymi sposobami patrzenia na świat, sztukę i innych ludzi. Z tą myślą tworzymy festiwal, rezygnując z czerwonych dywanów na rzecz długich rozmów po seansach, pełnych pasji dyskusji w kuluarach, spotkań z gośćmi, którzy nie wahają się sięgać po najbardziej szalone estetyki i najbardziej palące tematy. W 2019 roku Warszawę odwiedziło aż 16 wyjątkowych gości - między innymi bohater reżyserskiej retrospektywy, Fruit Chan i mistrz tybetańskiego kina Pema Tseden. W spotkaniach z publicznością wzięli udział także twórcy filmów konkursowych: Heiward Mak (reżyserka otwierającego 13. edycję filmu "Fagara"), Yi Ok-seop (reżyserka "Maggie"), Tashi Gyeltshen (reżyser "Czerwonego fallusa"), Kongdej Jaturanrasmee, Jennis Oprasert ("Nasze miejsce") oraz Goh Ming-siu, Scott Ch. Hillyard i Gerald Chew ("Zatracenie"). Miłośnicy kina japońskiego mieli okazję porozmawiać z Noboru Iguchim ("Kwiaty zła") i Gentą Matsugami ("Niegrzeczna dziewczyna"). Gościem sekcji Asian Cinerama była Crisel Consunji ("Pozostać człowiekiem"). 

Pełna lista gości 

Podobnie jak w przypadku wcześniejszych edycji, identyfikacja wizualna 13. Pięciu Smaków oparta była na dalekowschodnim kalendarzu lunarnym i znakach zodiaku. Rok 2019 był rokiem Ziemnej Świni (w niektórych krajach Dzika), która jest symbolem powodzenia, bogactwa i sukcesu. 

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.