Pięć Smaków w Domu
13. Festiwal Filmowy Pięć Smaków

Książka "Made in Hong Kong. Kino czasu przemian"

Biblioteka Pięciu Smaków powiększyła się o kolejną pozycję. Podczas 13. edycji festiwalu premierę miało nowe wydawnictwo: "Made in Hong Kong. Kino czasu przemian", skupione na hongkońskiej kinematografii od lat osiemdziesiątych do dzisiaj, wydane wspólnie z Wydawnictwem w Podwórku.

Spotkanie autorskie poświęcone książce odbyło się w Kinie Muranów.

Nowe kino Hongkongu oddycha rytmem politycznych przemian. W brawurowym kinie akcji, w familijnych komediach, świadomym kinie autorskim rezonują napięcia odczuwane przez mieszkańców państwa z terminem ważności, stojącego wobec perspektywy połączenia z chińskim wielkim bratem, a zarazem doświadczającego korzyści i problemów zaawansowanego kapitalizmu. To kinematografia będąca odbiciem mozaikowej tkanki metropolii, wyrosłej na doświadczeniach migrantów, zderzeniach kultur, ciężkiej pracy i bezczelnej odwadze. Dziś otwiera się przed nią ogrom możliwości – i równie wiele zagrożeń – związanych z bliskością spektakularnie rosnącej w siłę chińskiej branży filmowej. Jej losy powinny interesować nie tylko widzów i filmowców regionu: światowe kino prędzej niż później będzie musiało stanąć przed podobnymi wyzwaniami.

Zebrane w tomie głosy krytyków, filmoznawców i osób bezpośrednio związanych z branżą filmową pozwalają z wielu perspektyw poznać kino okresu burzliwych transformacji, zapoczątkowanych podpisaniem w 1984 roku deklaracji o przekazaniu brytyjskiej kolonii Chinom. Autorzy prezentują dorobek wybitnych reżyserów i reżyserek, odkrywają mniej znane oblicza hongkońskiego kina gatunkowego, analizują kulisy produkcji, tworząc wielowątkową opowieść o żywotnej, zaskakującej i pełnej kontrastów kulturze filmowej Hongkongu.

Spotkanie autorskie poświęcone książce odbyło się w Kinie Muranów 16 listopada o godzinie 12.15. Zanim książka trafiła do sprzedaży w całej Polsce, było można ją nabyć w sklepikach festiwalowych w kinie Muranów i Kinotece. Aktualnie jest dostępna na stronie piecsmakow.pl 

Cena: 39 zł

"Made in Hong Kong. Kino czasu przemian"

Spis treści:
  • Bogna Konior Zanikające kino: Miasto poza czasem

  • Gina Marchetti Ann Hui: między kinem hongkońskim a światowym

  • Łukasz Mańkowski Mabel Cheung: jesienne opowieści o emigracji

  • Timmy Chen Płeć i polityka w trylogii prostytucji Fruit Chana

  • Silvia Wong Fruit Chan i trylogia transformacji

  • Jagoda Murczyńska Wong Kar-wai: kino miasta

  • Sławomir Wasiński Prawda czasu. O kinowej twórczości Pang Ho-cheunga

  • Marcin Krasnowolski Johnnie To: autor na nowe czasy

  • Kevin Ma Rewolucja Fresh Wave. Nowe pokolenie twórców hongkońskiego kina

  • Victor Fan Szukając tungzi dinjing: kultura filmowa i kino LGBTQ od roku 1997

  • Karen Fang Obrazy sprzeciwu: hongkońskie kino niezależne po 1997 roku

  • Derek Chiu Cenzura filmowa w Hongkongu: między prawem a doświadczeniem

  • Maja Korbecka Filmy noworoczne – wszystko dobre, co się dobrze kończy

  • Marcin Krasnowolski Robiliśmy filmy za dolary przemycane w pudełkach po butach. Rozmowa z Rogerem Lee

  • Bede Cheng Nowe życie filmu: cyfrowa rekonstrukcja hongkońskich archiwów

  • Silvia Wong Kino Hongkongu w oczach świata. Wywiad z Li Cheuk To

Fragment książki na stronie Dwutygodnik.pl

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.