Pięć Smaków w Domu

Okulary

Glasses / Megane
reż. Naoko Ogigami
Japonia 2007, 107’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Materiały dodatkowe
Dostępność
31 gru, 16:00 – 3 sty
Nagrody i festiwale
Berlin MFF 2008 - Manfred Salzgeber Award
O filmie
Japonia 2007
Czas trwania: 107’
reżyseria: Naoko Ogigami
scenariusz: Naoko Ogigami
zdjęcia: Minoru Tanimine
montaż: Shinichi Fushima
muzyka: Takahiro Kaneko
obsada: Satomi Kobayashi, Mikako Ichikawa, Ryo Kase, Ken Mitsuishi, Masako Motai, Hiroko Yakushima
producent: Enma Maekawa, Shuichi Komuro
produkcja: Nikkatsu, Nippon Television Network (NTV), Paradise Cafe, Shasha, Video Audio Project
język: japoński
barwa: kolor

Opis filmu

Taeko, w sznurowanych bucikach i zapiętej pod szyję białej koszuli, pojawia się w małym pensjonacie na jednej z wysp Okinawy. Surowa przyroda, puste plaże i bardzo turkusowe morze: wydaje się, że to dobre miejsce na wypoczynek w samotności. Okazuje się jednak, że lokalna społeczność ma swoje – nieco dziwaczne – obyczaje, do których bohaterka chcąc nie chcąc musi się dostosować. 

W minimalistycznej, pełnej sarkastycznego humoru poetyckiej pocztówce z nietypowych wakacji żaden kadr nie jest przypadkowy, a momenty ciszy doskonale punktują rytm codziennych zdarzeń na wyspie. Ukochana przez festiwalową publiczność reżyserka, Naoko Ogigami, tworzy urzekającą opowieść o nauce patrzenia na morze, smakowania lodów i zaletach porannej gimnastyki.

tekst:
Jagoda Murczyńska

Naoko Ogigami

Urodzona w 1972 roku w prefekturze Chiba, w 1994 wyjechała do Stanów Zjednoczonych, gdzie studiowała reżyserię na Uniwersytecie Południowej Kalifornii. Jej słodko-melancholijne filmy o charakterystycznym wizualnym stylu cieszą się ogromną popularnością wśród widzów i często pojawiają się na międzynarodowych festiwalach.

Wybrana filmografia:

2003 Barber Yoshino / Yoshino's Barber Shop

2004 Koi wa go-shichi-go! / Love Is Five, Seven, Five!

2005 Kamome shokudo / Kamome Diner

2007 Okulary / Megane / Glasses

2010 Toiretto / Toilet

2012 Kot do wynajęcia / Rentaneko / Rent-a-Cat

2017 Po nitce do kłębka / Karera ga honki de amu toki wa / When They Knit Seriously

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.