Pięć Smaków w Domu

Starcie przegrywów

Loser's Adventure / Teunteuniui moheom
reż. Ko Bong-soo
Korea Południowa 2018, 107’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Polska premiera
Materiały dodatkowe
Pokazy
25 lis, 10:00 – 6 gru
Nagrody i festiwale
Buil Film Awards 2018 - Best New Actor
O filmie
Korea Południowa 2018
Czas trwania: 107’
reżyseria: Ko Bong-soo
scenariusz: Ko Bong-soo
zdjęcia: Ko Bong-soo
montaż: Ko Bong-soo
obsada: Kim Choong-gil, Baek Seung-hwan, Shin Min-jae, Ko Sung-hwan
producent: Kim Joon-jong, Lee Ho-jung, Kim Jung-ki
produkcja: INDIESTORY Inc.
język: koreański
barwa: kolor
Partner sekcji

Opis filmu

Choon-gil jest jedynym (w dodatku zupełnie nierokującym) zawodnikiem zapaśniczej drużyny liceum w Daepoong, zapadłej robotniczej dziurze, w której ludzie marzą wyłącznie o ucieczce. Trener chłopaka przesiadł się za kierownicę autobusu, a sala treningowa idzie pod rozbiórkę. Znacie ten scenariusz? Jeżeli tak, wiecie, że w tym miejscu rozbłyśnie ostatnia iskierka nadziei. Jest nią turniej zapaśniczy, którego wygranie oznacza stypendium i pożegnanie Daepoong, być może na zawsze. Trener wraca, a Choon-gil werbuje do drużyny swoich kumpli - Hyuk-juna, nie panującego nad sobą członka elitarnego gangu Czarnych tygrysów i wiecznie zdołowanego Jun-kwona, tyrającego przy łopacie na całą rodzinę. Jak to w pełnokrwistym filmie sportowym, zaczyna się walka z czasem, z przeciwnościami losu i z własnymi słabościami. Czy chłopaki dadzą z siebie wszystko, pokonają faworytów i odmienią swój los?

Ko Bong-soo, który za zdolność łączenia śmiertelnej powagi z histerycznym śmiechem powinien przybić piątkę z Akim Kaurismakim, ignoruje trendy i mody, realizując od pamiętnego debiutu "Delta Boys" swoje własne kino. Jak zawsze u niego, budżet jest mikroskopijny, ale efekt - znakomity. Mając świetne ucho do żywych, arcyzabawnych dialogów i oko do barwnych postaci, Ko opowiada przewrotną historię grupy fuksów, na których nikt nie stawia, a którzy mają światu wiele do udowodnienia. Kamera z sympatią i wyrozumiałością przygląda się niedoskonałym bohaterom, walczącym o lepsze jutro.

tekst:
Jagoda Murczyńska

Ko Bong-soo

Zadebiutował filmem "Delta Boys", który wygrał nagrodę główną na MFF Jeonju IFF, gdzie od tej pory pokazywane były wszystkie jego filmy. Określany królem komedii niezależnej sceny koreańskiego kina, w swoich filmach często w przewrotny sposób porusza temat społecznej niesprawiedliwości, pokazując bohaterów wypchniętych na różnie rozumiane marginesy społecznego życia.

Filmografia:

2016 Delta Boijeu /  Delta Boys

2017 Starcie przegrywów / TTeunteuniui moheom / Loser’s Adventure

2018 Dayeongssi / Hello Dayoung

2019 Geunbonjueuija / Fundamentalist

2019 Woorimaeul / Our Village

2019 Galggabuda / Wish You Were Here

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.