Ogłaszamy pełny program 19. Pięciu Smaków! Startuje sprzedaż biletów
Blaski i cienie dorastania w Korei Południowej, migracyjne wybory ludzi pragnących odmienić swoje życie, powrót do neonowych lat 80., gdy Japonia żyła przyszłością i śniła o technologicznej potędze, futurystyczne fantazje chińskich filmowców, a nawet skaczące wampiry i wąż uwodzący wdziękiem Maggie Cheung…
W tym roku zabierzemy widzów w podróż po kontynencie azjatyckim już po raz dziewiętnasty, pokazując, jak różnorodna, odważna i stylowa jest filmowa Azja. Zapraszamy do zapoznania się z programem, który w tym roku jest wyjątkowo bogaty!
19. Pięć Smaków to aż 50 filmów w ośmiu sekcjach! Znajdziecie tu zarówno dzieła art-house’owe, przenikliwie diagnozujące kondycję współczesnych społeczeństw azjatyckich, jak i czystą rozrywkę, która przypomina o tym, dlaczego kochamy kino – żeby śmiać się i płakać razem z ekranowymi bohaterami. W tegorocznym programie znajdziecie portrety młodości, której energia od dekad ma moc obalania status quo, ale też nostalgiczną podróż w przeszłość i świeże spojrzenie na klasyczną twórczość mistrzów, która odzyskuje blask dzięki cyfrowym rekonstrukcjom. Nowością jest online’owa sekcja Posmaki. Wracamy w niej do filmów, które pokazywaliśmy w przeszłości w kinach – oto tytuły zasługujące na uwagę widzów w całej Polsce. Łączącym je wszystkie, wspólnym mianownikiem jest wysoka jakość. Zapraszamy do odkrywania tegorocznego programu z nadzieją, że podzielicie naszą fascynację!
Autor trailera i muzyki: Julek Płoski
Pięć Smaków odbywa się równocześnie w warszawskich kinach Muranów, Kinoteka i Kinomuzeum w MSN (12-19 listopada) oraz online w całej Polsce na stronie piecsmakow.pl (12-30 listopada).
Repliki festiwalu odbędą się w Poznaniu, Wrocławiu, Gdańsku i Łodzi – zapraszamy na strony kin w celu uzyskania szczegółowych informacji.
Harmonogram projekcji i lista filmów z możliwością zakupu biletów na poszczególne seanse:
Harmonogram
Lista filmów
Do końca trwania festiwalu dostępne są też karnety online:
Kup karnet

Sekcje 19. FFA Pięć Smaków
Złożona z 11 filmów sekcja konkursowa festiwalu, pulsometr współczesnego kina azjatyckiego. Wybór ten prezentuje dzieła nowych twórców i twórczyń, których talent i wrażliwość nie pozostawiają wątpliwości, że są oni przyszłością kinematografii, w obrębie których tworzą. Zwycięzcę 19. Pięciu Smaków wybierze People's Jury, złożone z pasjonatów kina azjatyckiego, którzy przyjadą do Warszawy z całej Europy.
Propozycje mainstreamowe, wśród których można znaleźć zarówno wybuchowe filmy akcji, jak i przejmujące melodramaty utrzymane w klasycznym stylu. To filmy, które wprowadzają do programu festiwalu zabawę i czystą przyjemność, a także pokazują, co ogląda się w azjatyckich kinach.
Starannie wyselekcjonowany program sekcji przenosi do wyjątkowej dla Japończyków dekady. Znajdują się tu odrestaurowane dzieła kultowych w obrębie kina autorskiego i niezależnego mistrzów: Shinji Sōmaia, Yoshimitsu Mority, Makoto Tezuki, Mamoru Oshiiego czy Nobuhiko Ōbayashiego.
Szeroka, różnorodna panorama doświadczeń mieszkających w Korei Południowej młodych ludzi. Historie zarówno z lat 80., gdy mierzyli się oni z opresyjną rzeczywistością polityczną, jak i współczesne, gdy globalny wizerunek kraju zupełnie nie przystaje do duszących społeczno-finansowych realiów.
Psychodeliczny trip, w którym Japonia i Chiny staną naprzeciw siebie w symbolicznym pojedynku. To starcie dwóch gigantów, pokazujących odmienne strategie gatunkowe – od dystopijnych eksperymentów chińskiego kina, po japońskie gry z czasem i postmodernistyczne fantazje.
Filmowa podróż skupiona na doświadczeniu przemieszczania się – dobrowolnego i wymuszonego, indywidualnego i zbiorowego. Migracje wpływają na kształt współczesnych społeczeństw Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej, wpisując w nie wielokulturowość i bogactwo tożsamości, ale też różnego rodzaju napięcia.
W tym roku stawiamy na klasykę z Hongkongu, w dużej części w Polsce nieznaną, którą widzowie będą mogli obejrzeć z pięknie odnowionych w 4K kopii.
Online’owy powrót pięciosmakowych filmów z poprzednich edycji.

Goście festiwalu
Pięć Smaków to zawsze okazja do spotkania znakomitych gości z Azji. Do Warszawy w tym roku przyjadą m. in.: Adam Wong (reżyser „Tak mówimy”), Namkoong Sun (reżyserka „Czas się ogarnąć”), Shin Chul (producent „My Sassy Girl” i dyrektor Bucheon International Fantastic Film Festival), Mahde Hasan (reżyser „Miasta z piasku”), Park Ri-woong (reżyser „Krainy spokojnego poranka”) i ekipa filmu „Srebrzysty owoc”. Spotkania po seansach będą okazją do pytań o kulisy powstawania filmów oraz o ich konteksty. Ale to nie wszystko – jak co roku, dodatkowe rozmowy z twórcami, którzy nie przyjadą do Polski, znajdą się na stronie piecsmakow.pl, a dostęp do nich będzie otwarty.
Prelekcje, podkasty i Akademia Azjatycka
Misją Pięciu Smaków jest nie tylko prezentacja kina, ale także uzupełnianie seansów merytorycznymi materiałami, pomagającymi zrozumieć konteksty kulturowe czy społeczne. Dlatego każdej projekcji (zarówno stacjonarnej, jak i online) będzie towarzyszyć krótka prelekcja eksperta.
Widzowie będą mieli również okazję wysłuchać podkastów, w których znajdą się rozmowy wokół filmów oraz tematów w nich poruszanych. Będą to odcinki Podkastu Pięciu Smaków, do których zostaną zaproszeni goście specjalni.
Na 19. Pięciu Smakach kontynuujemy Akademię Azjatycką! To cykl spotkań poświęcony promowaniu wiedzy o kinie Azji poprzez wydarzenia specjalne – debaty, dyskusje, przekrojowe rozmowy pogłębiające treści obecne w filmach, w których wezmą udział eksperci i pasjonaci kultur azjatyckich. Wstęp na wszystkie wydarzenia w ramach Akademii Azjatyckiej jest darmowy, serdecznie zapraszamy do uczestnictwa!
W ręce widzów oddamy też pięciosmakową gazetę. Znajdzie się w niej szczegółowy program projekcji, opisy wszystkich filmów oraz eseje, przybliżające poszczególne sekcje festiwalu. Publikacja będzie dostępna zarówno w wersji drukowanej jak i elektronicznej.
Klub festiwalowy
Klub Festiwalowy w Amondo Club (dodatkowo powiększonym w tym roku) to już tradycja. Na gości będzie czekać specjalnie przygotowane menu i dużo atrakcji. Rozmowy o obejrzanych filmach uprzyjemni azjatycka muzyka i niezobowiązująca atmosfera. My tam będziemy, wpadajcie!
Live festiwalowy z Pełną Salą
24 października (piątek) o godzinie 16:30 zapraszamy na instagramowy live podczas którego Michał Konarski, redaktor portalu Pełna Sala, porozmawia z selekcjonerami Pięciu Smaków o tegorocznym programie. Będzie o wyzwaniach związanych z tworzeniem programu, o tematach wokół poszczególnych sekcji, a także o naszych ulubionych filmach. Serdecznie zapraszamy!
Ceny biletów i karnetów
Ceny pojedynczych biletów na seanse kinowe:
Bilet normalny – 29 PLN
Bilet normalny dla seniorów – 26 PLN
Bilet zniżkowy (na seanse przed 17:00 w dni powszednie) – 23 PLN
Bilet zniżkowy dla seniorów (na seanse przed 17 w dni powszednie) – 21 PLN
Bilet na otwarcie – 40 PLN
Bilet na wieczór z hongkońską klasyką – 65 PLN
Pojedynczy dostęp online – 23 PLN
Karnet Pięć Smaków Online w cenie 230 PLN – umożliwia dostęp do wszystkich filmów na festiwalowej platformie wideo. Liczba karnetów online jest nielimitowana i będą dostępne w sprzedaży także w trakcie trwania festiwalu. Online dostępnych będzie co najmniej 30 filmów z programu festiwalu.
