Program

Przedsmaki 2014

Słodko, gorzko, Seul

Bitter, Sweet, Seoul / Go-jin-gam-rae
Korea Południowa 2014, 63’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: PARKing CHANce (Park Chan-kyong, Park Chan-wook)
montaż: Jinmo Yang
muzyka: Jang Yeong-gyu
producent: Park Chan-kyong, Yoon Suk-chan
język: koreański
barwa: kolor

Opis filmu

"Słodko, gorzko, Seul" to film zmontowany ze 141 (wybranych spośród ponad 11 tysięcy) klipów, nadesłanych przez mieszkańców Korei i turystów, którzy chcieli opowiedzieć o życiu w tytułowym mieście. Mozaika wątków i tematów połączona została w niezwykłą, spójną całość dzięki kreatywnej pracy dwójki uznanych reżyserów – Park Chan-wooka i Park Chan-kyonga.

W oczach mieszkańców Korei, turystów i przybyszów z zewnątrz Seul okazuje się miastem żyjącym dźwiękami i tańcem, dzięki czemu "Słodko, gorzko, Seul" staje się muzyczną pocztówką z tętniącej własnym rytmem przestrzeni. Każdy – niezależnie od tego, czy kamerę wziął amator czy początkujący reżyser – rusza tropem osobistej historii, przedziera się przez miasto i podąża za strumieniem fascynujących dźwięków. Czasami całkiem prozaicznych, jak hałas ulicy czy koncert w podziemnym klubie. Innym razem bardzo wyrafinowanych i szczególnych – jak parada czy uliczny strajk.

Przeplatające się filmy tworzą dynamiczny obraz miasta o wielu twarzach.
Twórcy nie tylko rejestrują otaczającą ich rzeczywistość, ale także odkrywają w niej coś głębszego, próbują się jej przyjrzeć w skupieniu, dostrzec w codziennym biegu seulskich ulic różne warianty duchowości, pamięć o przeszłych zdarzeniach czy poważną symbolikę, nie uciekając też od niepochlebnych dla miasta spostrzeżeń.
W ich interpretacji Seul to nie tylko miejsce płynące wraz ze strumieniem współczesności. To raczej przestrzeń mająca swój osobny, charakterystyczny rytm wybijany dzień w dzień przez jego mieszkańców, odwiedzających miasto turystów, zabłąkanych przybyszów i snujących się po ulicach artystów.

Urszula Lipińska

Park Chan-kyong

Urodzony w 1965 r. reżyser i artysta wizualny. Interesuje się szerokim zakresem tematów, od Zimnej Wojny po bogatą religijną kulturę Korei. Jego filmy pokazywane były na wielu międzynarodowych festiwalach. W 2011 roku wyreżyserował wspólnie ze swoim bratem, Park Chang-wookiem, krótki metraż "Nocny połów", który zdobył Złotego Niedźwiedzia na Najlepszego Filmu Krótkometrażowego na Berlinale.

Filmografia:

2001 XXX / Anyang, Paradise City
2011 Nocny połów / Paranmanjang / Night Fishing
2012 Day Trip
2013 Manshin / Manshin: Ten Thousand Spirits
2014 Go-jin-gam-rae / Bitter, Sweet, Seoul

Park Chan-wook

Urodzony w 1963r. Absolwent filozofii, pracował jako krytyk i dystrybutor filmowy. W 2000 roku wyreżyserował przełomowy dla swojej kariery "Joint Security Area", który okazał się jednym z największych komercyjnych sukcesów koreańskiej kinematografii. Szczególne uznanie publiczności i krytyków przyniosła mu trylogia zemsty. Za swoje filmy nagradzany był na wielu festiwalach, między innymi w Berlinie, Rotterdamie i Cannes.

Wybrana filmografia:

1992 Moon Is the Sun's Dream
1997 Saminjo
1999 Simpan / Judgement
2000 Gongdong gyeongbi guyeok JSA
2002 Pan Zemsta / Boksuneun naui geot / Sympathy for Mr. Vengeance
2003 Yeoseot gae ui siseon / If You Were Me
2003 Oldboy
2005 Pani Zemsta / Chinjeolhan geumjassi / Sympathy for Lady Vengeance
2006 Jestem cyborgiem i to jest ok / Saibogujiman kwenchana / I'm a Cyborg, But That's OK
2009 Pragnienie / Bakjwi/ Thirst
2013 Stoker

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal