Program

Na Dzikim Wschodzie / Przedsmaki 2014

Dobry, zły i zakręcony

The Good, the Bad, the Weird / Joheunnom nabbeunnom isanghannom
Korea Południowa 2008, 130’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Kim Jee-woon
scenariusz: Kim Jee-woon, Kim Min-suk
zdjęcia: Lee Mo-gae, Oh Seung-chul
montaż: Nam Na-young
muzyka: Dalparan, Jang Yeong-gyu
obsada: Song Kang-ho, Lee Byung-hun, Jung Woo-sung
producent: Kim Jee-woon, Choi Jae-won
język: koreański, mandaryński, japoński
barwa: kolor

nagrody i festiwale

Asia Pacific Screen Awards - Najlepsze zdjęcia / Achievement in Cinematography; Asian Film Awards - Najlepszy aktor drugoplanowy / Best Supporting Actor (Jung Woo-sung); Blue Dragon Awards - Najlepszy reżyser / Best Director, Najlepsze zdjęcia / Best Cinematography, Najlepsza scenografia / Best Art Direction, Nagroda publiczności / Popularity Award; Golden Bell Awards – Najlepsze kostiumy / Best Costume Design, Sitges Catalonian IFF – Najlepszy reżyser / Best Director, Najlepsze efekty specjalne / Best Special Effects

Opis filmu

Trzeba mieć nie lada tupet, aby zmierzyć się z arcydziełem Sergio Leone z 1966 roku. Całe szczęście Kim Jee-woon, cudowne dziecko koreańskiego kina, ma nie tylko tupet, ale i ogromny talent. Opromieniony sukcesem "Słodko-gorzkiego życia", reżyser nakręcił pełną rozmachu przygodową opowieść o rywalizacji trzech barwnych (anty)bohaterów, przemierzających niespokojną Mandżurię lat 30. w poszukiwaniu wielkiego skarbu. Kto pierwszy dotrze do miejsca wskazanego na mapie i co tam znajdzie?

Swój pełen akcji i humoru scenariusz Kim adaptował z nieprzeciętną wizualną wyobraźnią, wykorzystując dynamicznie prowadzoną kamerę i oszałamiającą choreografię scen walk. W przypadku tego filmu przymiotnik "epicki" nie jest jedynie pustym frazesem!

Marcin Krasnowolski

Kim

Urodzony w 1964 roku, czołowy przedstawiciel nowego kina koreańskiego, godzący autorskie ambicje z sukcesami kasowymi. Uwagę przykuł już jego debiut, smoliście czarna komedia "Spokojna rodzinka". Kolejne filmy ujawniają silne zamiłowanie reżysera do kina gatunkowego: "Opowieść o dwóch siostrach" to horror, "Słodko gorzkie życie" - film gangsterki, a "Ujrzałem diabła" thriller. Hollywoodzki debiut Kima "Likwidator" był kasową porażką, kolejny film reżyser planuje zrealizować w ojczyźnie.

Filmografia:

1998 Spokojna rodzinka / Choyonghan kajok / The Quiet Family
2000 Banchikwang / The Foul King
2002 Trzy / Saam gaang / 3 Extremes II (nowela "Memories")
2003 Opowieść o dwóch siostrach / Janghwa, Hongryeon / A Tale of Two Sisters
2005 Słodko-gorzkie życie / Dalkomhan Insaeng / A Bittersweet Life
2008 Dobry, zły i zakrecony / Joheunnom nabbeunnom isanghannom / The Good, the Bad and the Weird
2010 Ujrzałem diabła / Akmareul boatda / I Saw the Devil
2012 In-lyu-myeol-mang-bo-go-seo / Doomsday Book (nowela
"Heaven's Creation”)
2013 Likwidator / The Last Stand

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal