Pięć Smaków w Domu

Spragnieni miłości

In the Mood for Love / Fa yeung nin wah
reż. Wong Kar Wai
Hongkong 2000, 99’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Sprawdź dostępność!
Pokazy w kinie
śr 17 lis, 20:30
Muranów
Uroczyste otwarcie
Uroczyste otwarcie
Muranów
pt 19 lis, 22:35
Muranów
Muranów
sb 20 lis, 19:15
Muranów
Muranów
wt 22 lut, 18:30
Kinoteka 4
Kinoteka 4
Dostępność online
17 lis, 10:00 – 29 lis
Materiały dodatkowe
Nagrody i festiwale
Światowa premiera: Festiwal Filmowy w Cannes Cannes FF 2000 - najlepszy aktor, nagroda techniczna za zdjęcia César Awards, France 2001 - najlepszy film zagraniczny European Film Awards 2000 - Nagroda Screen International Golden Horse FF 2000 - najlepsza aktorka, najlepsze zdjęcia, najlepsza charakteryzacja i kostiumy Hong Kong Film Awards 2001 - najlepszy aktor, najlepsza aktorka, najlepszy montaż, najlepsza scenografia, najlepsza charakteryzacja i kostiumy National Society of Film Critics Awards, USA 2002 - najlepszy film obcojęzyczny, najlepsze zdjęcia
O filmie
Hongkong 2000
Czas trwania: 99’
reżyseria: Wong Kar Wai
scenariusz: Wong Kar Wai
zdjęcia: Christopher Doyle, Mark Lee Ping Bing
montaż: William Chang Suk Ping
muzyka: Michael Galasso
obsada: Tony Leung Chiu Wai, Maggie Cheung Man Yuk, Siu Ping-Lam, Rebecca Pan, Tung Cho 'Joe' Cheung
producent: Wong Kar Wai, Jacky Pang Yee Wah
producent wykonawczy: Chan Ye Cheng
produkcja: Jet Tone Films Ltd
polski dystrybutor: Pięć Smaków Kino Azji
język: kantoński, szanghajski
barwa: kolor
Partner

Opis filmu

Hongkong, skąpany w złotym świetle lata 60. Chow Mo-wan i Su Li-zhen mieszkają w sąsiadujących ze sobą wynajętych mieszkaniach. Idealnie uczesany dziennikarz i elegancka sekretarka w perfekcyjnie skrojonych sukienkach wymieniają na schodach zdawkowe uprzejmości. Do czasu, gdy nie odkryją, że ich małżonków połączył romans. Milczące porozumienie stanie się podłożem relacji, która w tym miejscu i w tym czasie nie powinna była się wydarzyć. 

Ekstrawagancko zmysłowe arcydzieło to poemat o niespełnionych pragnieniach i dotkliwej samotności. Jeden z najpiękniejszych obrazów w historii kina, mistrzowsko skrojony z cieni, lustrzanych odbić, ukradkiem chwytanych gestów i spojrzeń. Gęsto wypełniająca kadry muzyka, dym papierosów, ornamenty tapet i jadeitowe filiżanki budują tło dla przenikliwej nostalgii - tęsknoty za tym, co odeszło i za tym, czego nigdy nie było.

Wong Kar Wai

Urodzony w 1956 roku w Szanghaju, skąd jego rodzice wyemigrowali do Hongkongu, kiedy miał pięć lat. Studiował grafikę, przez wiele lat pracował w telewizji, między innymi jako scenarzysta. W 1987 roku stał się współzałożycielem małego studia produkcyjnego i otrzymał możliwość wyreżyserowania debiutanckiego filmu, którym stały się gangsterskie "Kiedy łzy przeminą", którymi podbił serca lokalnej widowni. Na przestrzeni trwającej blisko 25 lat kariery wypracował unikatowy wizualny styl, którego współtwórcą jest operator większości jego filmów – Christopher Doyle oraz scenograf, kostiumograf i montażysta William Chang. Dzięki "Chungking Express" szturmem podbił międzynarodową publiczność i jurorów największych festiwali. Kilka lat później za "Happy Together" otrzymał jako pierwszy hongkoński artysta nagrodę dla najlepszego reżysera na festiwalu filmowym w Cannes. Dziś uważany jest za jednego z najważniejszych i najbardziej wpływowych twórców światowego kina.

Wybrana filmografia:

1988 Kiedy łzy przeminą /  Wong Gok ka moon / As Tears Go By

1990 Dni naszego szaleństwa / Ah Fei jing juen / Days of Being Wild

1994 Chungking Express

1995 Upadłe anioły / Duo luo tian shi / Fallen Angels

1997 Happy Together / Chun gwong cha sit

2000 Spragnieni miłości / Fa yeung nin wa / In the Mood for Love

2004 2046

2013 Wielki mistrz / Yi dai zong shi / The Grandmaster

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.