0

Kwiaty zła

Flowers of Evil / Aku no Hana
reż. Noboru Iguchi
Japonia 2019, 127’
Międzynarodowa premiera
Projekcje
Śr 13 lis
Kinoteka 1
20:30
 
Kinoteka 1
Cz 14 lis
Kinoteka 2
14:30
 
Kinoteka 2
O filmie
Japonia 2019
Czas trwania: 127’
reżyseria: Noboru Iguchi
scenariusz: Mari Okada (na podstawie mangi Shuzo Oshimi)
zdjęcia: Shin Hayasaka
obsada: Kentaro Ito, Tina Tamashiro, Marie Iitoyo, Shiori Akita
producent: Yoshihiro Nagata, Hideyuki Wakuta
język: japoński
barwa: kolor

Opis filmu

Na pierwszy rzut oka Kasuga jest spokojnym, inteligentnym uczniem, zaczytującym się (trochę na pokaz) w, skandalizujących niegdyś, "Kwiatach zła" Baudelaire’a. Chłopak mieszka w małym miasteczku na japońskiej prowincji i podkochuje się w ślicznej Saeki, o czym nie ma odwagi jej powiedzieć. Gdy pod wpływem impulsu zabierze ze szkoły strój gimnastyczny dziewczyny, uruchomi lawinę dramatycznych wydarzeń. Okazuje się, że kradzież widziała nielubiana i trzymająca się z dala od wszystkich Nakamura, klasowa outsiderka. Za pomocą szantażu dziewczyna wciągnie w swoją niebezpieczną grę zarówno Kasugę jak i Saeki. Od teraz losy tej trójki splotą się w perwersyjnym uścisku, który ujawni ich prawdziwe, zaskakujące oblicza i zdeterminuje dalsze życie.

Wierna adaptacja mangi Shuzo Oshimiego (która doczekała się także wersji anime) jest niegrzeczną baśnią o nieprzewidywalności ludzkiej natury oraz o odkrywaniu swoich potrzeb podczas dorastania. Ton opowieści przechodzi ze skrajności w skrajność, a wszystko przedstawione jest w jaskrawych barwach. Takie połączenie możliwe jest tylko w japońskim kinie.

Marcin Krasnowolski

Noboru Iguchi

Reżyser i scenarzysta urodzony w 1969 roku. Karierę zaczynał w latach 90. jako reżyser filmów porno. „Kurushime-san” z 1997 roku, połączenie horroru i czarnej komedii, ujawniło jego zainteresowanie ekstremalnym kinem gatunkowym. Tytuły jego kolejnych filmów potwierdziły tę pasję – na filmografię twórcy składają się m. in. "A Larva to Love", "Cat-Eyed Boy", słynne "The Machine Girl" o  dziewczynie z bronią maszynową zamiast ramienia, "Zombie Ass", czy pokazywany na 5. Pięciu Smakach "Karate-Robo Zaborgar".

Wybrana filmografia:

1997 Kenben
2006 Przebrany za dziewczynę / Fundoshi Corps 2 / Oira sukeban
2008 Dziewczyna - maszyna / The Machine Girl / Kataude mashin garu
2009 Gejsza - robot / Robo-geisha
2012 Deddo sushi / Dead Sushi
2016 Kinema junjou / Devotion to Cinema
2017 Sureibumen / Slavemen

Goście festiwalu

Noboru Iguchi

reżyser

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.