0

Spust

The Gun / Ju
reż. Masaharu Take
Japonia 2018, 97’
Polska premiera
Projekcje
Pt 15 lis
Kinoteka 2
11:00
 
Kinoteka 2
N 17 lis
Kinoteka 1
13:45
 
Kinoteka 1
Nagrody i festiwale
Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Tokio 2018
O filmie
Japonia 2018
Czas trwania: 97’
reżyseria: Masaharu Take
scenariusz: Hideki Shishido, Masaharu Take
zdjęcia: Hiromitsu Nishimura
montaż: Yuriko Hosono
muzyka: Shogo Kaida
obsada: Nijiro Murakami, Alice Hirose, Lily Franky
producent: Kazuyoshi Okuyama
produkcja: Katsu-Do
język: japoński
barwa: kolor

Opis filmu

W pewną deszczową noc, Toru Nishikawa znajduje na brzegu rzeki martwego człowieka, a przy nim pistolet. Postanawia go zatrzymać. Posiadanie broni podoba mu się, daje poczucie siły i zmienia jego relacje z otoczeniem, dodając pewności siebie w kontaktach z dziewczynami. Stopniowo chłopak popada w obsesję, fantazjuje o zabiciu kogoś, kogokolwiek, może nawet o popełnieniu samobójstwa. Sytuację komplikuje fakt, że coraz częściej zaczyna go odwiedzać natrętny policyjny detektyw, podejrzewający, że Nishikawa może mieć coś wspólnego z zaginięciem broni. Atmosfera gęstnieje...

Ten intensywny psychologicznie thriller jest adaptacją debiutanckiej powieści Fuminoriego Nakamury. Zbudowany z niezwykłych, kontrastowych czarnobiałych ujęć autorstwa Hiromitsu Nishimury, film stylistycznie odsyła do osiągnięć nowofalowych twórców. Tematycznie wyczuć tu można wyraźną inspirację "Zbrodnią i karą" Dostojewskiego. Reżyser dociera do mrocznych zakamarków psychiki młodego człowieka, zagranego znakomicie przez doświadczonego Nijiro Murakamiego.

Marcin Krasnowolski

Masaharu Take

Reżyser urodzony w 1967 roku. Karierę zaczynał jako asystent na planach filmowych, a na fotel reżysera przesiadł się w 2006 roku, realizując komedię "Boy Meets Pusan". Największy dotychczas sukces odniósł komedią "Miłością za sto jenów" z Sakurą Ando, japońskim kandydatem do Oscara w 2015 roku, pokazywanym na 10. Pięciu Smakach.

Wybrana filmografia:

2007 Boi mitsu Pusan / Boy Meets Pusan
2008 Kafe Daikanyama: Suwito boizu / Cafe Daikanyama: Sweet Boys
2009 Hanamuko wa 18 sai / The Bridegroom is 18 Years Old
2013 Mongol yakyu seishunki / Mongolian Baseball
2014 In za hiro / In the Hero
2014 Miłość za 100 jenów / Hyakuen no koi / 100 Yen Love

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.