0

Hollywood Hongkong

Hollywood Hong Kong / Heung gong yau gok hor lei wood
reż. Fruit Chan
Hongkong, Japonia, Wielka Brytania, Francja 2001, 102’
projekcja z taśmy 35mm
Projekcje
So 16 lis
Muranów
13:30
 
Muranów
Śr 20 lis
Muranów
18:15
 
Muranów
Nagrody i festiwale
Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wenecji - Złoty Lew (nominacja) Hong Kong Film Critics Society Awards - najlepszy scenariusz
O filmie
Hongkong, Japonia, Wielka Brytania, Francja 2001
Czas trwania: 102’
reżyseria: Fruit Chan
scenariusz: Lam Kee-To
zdjęcia: O Sing-Pui
montaż: Fruit Chan
muzyka: Carlton Chu Hing Cheung, Lam Wah-Chuen
obsada: Zhou Xun, Glen Chin
producent: Sylvain Bursztejn, Kei Haruna, Kumi Kobata
produkcja: Nicetop Independent Ltd.
język: kantoński
barwa: kolor

Opis filmu

Po realistycznym "Durian Durian", Fruit Chan nie dał się zaszufladkować i zrealizował film wystylizowany na bajkę dla dorosłych. Rzeźnik Chu i jego dwóch synów, Ming i Mały, to panowie o posturach zawodników sumo. Mieszkają w obskurnej wiosce, na którą cień rzucają strzeliste wieżowce bogatego kompleksu mieszkalno-handlowego Plaza Hollywood i sprzedają najlepszą pieczoną wieprzowinę w okolicy. To właśnie nimi zainteresuje się młodziutka Hung Hung, tajemnicza i uwodzicielska prostytutka z Chin. Ale jakie są jej prawdziwe intencje, czemu ciągle zmienia imiona i jaki będzie miała wpływ na życie tej małej społeczności?

Przesiąknięty erotycznym napięciem i czarnym, chwilami makabrycznym humorem, nakręcony w mocnych kolorach i głębokich kontrastach, "Hollywood Hongkong" komentuje zgubny wpływ Chin na Hongkong. Zdjęcia do filmu Fruit Chan realizował w burzonej wiosce Tai Hom, uwieczniając na taśmie jej ostatnie chwile. Podobnie jak "Durian Durian", także ten film pokazany został w konkursie festiwalu w Wenecji.

Marcin Krasnowolski

Fruit Chan

Urodzony w 1969 w Chinach, z których jego rodzina wyemigrowała do Hongkongu. Reżyser, producent, aktor, scenarzysta, przedstawiciel tzw. drugiej nowej fali niezależnego hongkońskiego kina. Ceniony za filmy o tematyce miejskiej, w których często zatrudnia nieprofesjonalnych aktorów, ukazując z bliska życie współczesnych metropolii. Swoje zainteresowanie kwestiami społecznymi łączył z fascynacją awangardowym kinem japońskim lat 60. m.in. twórczością Nagisy Oshimy.

Wybrana filmografia:

1991 Wu ge ji mo de xin / Five Lonely Hearts

1997 Made in Hong Kong / Xiang Gang zhi zao

1998 Najdłuższe lato / Hui nin yin fa dak bit doh / The Longest Summer

1999 Mały Cheung / Xilu xiang / Little Cheung

2000 Durian durian / Làuh Lìn Pìu Pìu / Durian Durian

2001 Hollywood Hongkong / Heung Gong you ge He Li Huo / Hollywood Hong Kong

2004 Pierożki / Jiao zi / Dumplings

2009 Chengdu, wo ai ni / Chengdu, I Love You

2015 My City

2016 Mou sha si shui nian hua / Kill Time

2018 Trzej mężowie / Sam fu / Three husbands

Goście festiwalu

Fruit Chan

reżyser

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.