0

Trzej mężowie

Three Husbands / Sam foo
reż. Fruit Chan
Hongkong 2018, 101’
Polska premiera
Projekcje
Pt 15 lis
Kinoteka 1
21:00
 
Kinoteka 1
Pn 18 lis
Kinoteka 2
18:00
 
Kinoteka 2
Nagrody i festiwale
Hong Kong Film Awards 2019 - najlepsza aktorka, najlepszy reżyser (nominacja), najlepsze zdjęcia (nominacja) Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Tokio 2018 - najlepszy film (nominacja)
O filmie
Hongkong 2018
Czas trwania: 101’
reżyseria: Fruit Chan
scenariusz: Fruit Chan, Lam Kee-to
zdjęcia: Chan Ka-shun
montaż: Tin Sub-fat
obsada: Chloe Maayan, Chan Charm-man, Chan Man-lei, Mak Keung
producent: Doris Yang
producent wykonawczy: Chan Wai-keung
produkcja: Nicetop Independent Limited
język: kantoński
barwa: kolor

Opis filmu

W ostatniej odsłonie „trylogii prostytutek” Fruit Chan coraz bardziej oddala się w stronę baśniowej narracji, pełnej działających na wyobraźnię metafor wizualnych, jak i gorzkiej satyry hongkońskiej rzeczywistości. Mui żyje razem ze starszym mężczyzną, zwanym Drugim Bratem, na tance zacumowanej przy wybrzeżu Pachnącego Portu. Głównym źródłem utrzymania pary jest prostytucja głównej bohaterki, której oddaje się ona bardziej z powodów niezaspokojonej żądzy i nieodpartej biologicznej potrzeby, niż z przyczyn ekonomicznych. Mui zwraca szczególną uwagę jednego ze swoich klientów — nieśmiałego nieudacznika o przezwisku Cztery Oczy. Przekupuje on Drugiego Brata, by poślubić główną bohaterkę. Życie na lądzie w ciasnym mieszkaniu socjalnym sprawia, że staje się ona nieszczęśliwa. Mui okazuje się bowiem prawdziwie wyjątkową kobietą, a jej tajemnicze pochodzenie popchnie ją i jej trzech partnerów do poszukiwań najbardziej zawiłych sposobów seksualnego zaspokojenia. Wystarczy powiedzieć, że Mui potrafi zrobić z papają więcej, niż bohater grany przez Lee Kang-shenga w „Kapryśnej chmurze” (reż. Tsai Ming-liang) z arbuzem.

W „Trzech mężach” Fruit Chan ponownie ukazuje mniej znane oblicze Hongkongu. Zamiast drapaczy chmur i ulic pełnych neonów, tłem akcji filmu są złomowiska na nabrzeżu, okoliczne osiedla rybackie i liczne zatoki, po których leniwie pływa tanka głównych bohaterów. Fruit Chan nawiązuje do najstarszych hongkońskich legend o mieszkańcach wyspy Lantau, kreśląc baśniową opowieść o skrajnym kapitalizmie i konsumeryzmie, który wniknął głęboko w tkankę ciała Hongkończyków i staje się jednym z powodów powolnego upadku miasta. Styl wizualny idealnie współgra z fabułą kreśląc skrajnie naturalistyczny i organiczny obraz świata, który na długo zapada w pamięć. W perspektywie Fruita Chana pachnący port nieodwracalnie zaczyna cuchnąć rozkładem, a sam Hongkong powoli staje się wyludnionym miastem rozczarowań. 

Maja Korbecka

Fruit Chan

Urodzony w 1969 w Chinach, z których jego rodzina wyemigrowała do Hongkongu. Reżyser, producent, aktor, scenarzysta, przedstawiciel tzw. drugiej nowej fali niezależnego hongkońskiego kina. Ceniony za filmy o tematyce miejskiej, w których często zatrudnia nieprofesjonalnych aktorów, ukazując z bliska życie współczesnych metropolii. Swoje zainteresowanie kwestiami społecznymi łączył z fascynacją awangardowym kinem japońskim lat 60. m.in. twórczością Nagisy Oshimy.

Wybrana filmografia:

1991 Wu ge ji mo de xin / Five Lonely Hearts

1997 Made in Hong Kong / Xiang Gang zhi zao

1998 Najdłuższe lato / Hui nin yin fa dak bit doh / The Longest Summer

1999 Mały Cheung / Xilu xiang / Little Cheung

2000 Durian durian / Làuh Lìn Pìu Pìu / Durian Durian

2001 Hollywood Hongkong / Heung Gong you ge He Li Huo / Hollywood Hong Kong

2004 Pierożki / Jiao zi / Dumplings

2009 Chengdu, wo ai ni / Chengdu, I Love You

2015 My City

2016 Mou sha si shui nian hua / Kill Time

2018 Trzej mężowie / Sam fu / Three husbands

Goście festiwalu

Fruit Chan

reżyser

Lam Kee-to

scenarzysta

Doświadczony scenarzysta, krytyk i prezenter radiowy, działający w branży filmowej od ponad 30 lat. Pracował także jako animator. Jest współautorem scenariuszy m.in. filmów Tsui Harka i Fruita Chana, był nominowany do Hongkońskich Nagród Filmowych i Golden Horse Awards.

 

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.