Podsumowujemy 19. Pięć Smaków. Dziękujemy, że byliście z nami!
Zakończyliśmy 19. Pięć Smaków. To była dla nas wyjątkowa edycja – zarówno pod kątem programu, jak i udziału pięciosmakowej publiczności. Warszawskie kina odwiedziło ponad 11 000 osób, a filmy online oglądało 24 500 osób. To kolejny rekord frekwencyjny w festiwalowej historii! Podzielcie się z nami swoimi wrażeniami w ankiecie ewaluacyjnej.
Konkurs Nowe Kino Azji należał do Azji Południowo-Wschodniej! Decyzją People’s Jury Grand Prix 19. edycji Pięciu Smaków otrzymał w tym roku film z Filipin – “Na robocie” Dominica Bekaerta. Wyróżnienie 19. edycji trafiło z kolei do Chong Keat Auna, za malezyjską “Pawanę nad kołyską”.
Wspólnie odwiedziliśmy japońskie lata 80., słuchaliśmy piosenek o koreańskiej młodości, przemierzaliśmy wymiary azjatyckiego sci-fi, czy poznawaliśmy narracje o azjatyckich migracjach. 19. edycja Pięciu Smaków utwierdziła nas w ważnym przekonaniu – siła azjatyckiego kina tkwi w jego różnorodności. Dziękujemy, że uczestniczyliście w festiwalu – Wasz niegasnący entuzjazm, uśmiechy z widowni, zagadywanie w kinowym korytarzu i dzielenie się wrażeniami w mediach społecznościowych – widzimy to wszystko i chłoniemy jako motywującą energię na kolejne lata działań!

Tegoroczne statystyki oglądalności są potwierdzeniem, że kino Azji przestało już być w niszy. Licząc pokazy w Warszawie, odsłonę online i festiwalowe repliki – w Poznaniu, Łodzi, Wrocławiu i Gdańsku – filmy z tegorocznego programu zostały obejrzane prawie 40 tysięcy razy! Wiemy, że gdy Wasze domowe zacisze zmienia się w małą salę kinową, to przed ekranami zasiadają nieraz kilkuosobowe grupki, stąd liczba osób oglądająca festiwalowe filmy jest znacznie większa.
To była największa z dotychczasowych edycji Pięciu Smaków. Pokazaliśmy rekordową ilość filmów – 51 tytułów z 14 krajów azjatyckich wyświetlane było przez tydzień w trzech warszawskich kinach: Muranowie, Kinotece, a także nowopowstałym Kinomuzeum, z którym współpracowaliśmy po raz pierwszy. Z kolei przez 19 dni widownia mogła oglądać aż 35 tytułów w formule online. Rozwijamy się w nowych kierunkach, a nowe formuły naszych działań można znaleźć w rozbudowanych programach replik, w tym tej największej w Poznaniu. Filmy z ośmiu tematycznych sekcji stały się odzwierciedleniem pulsu kinematografii Azji – zarówno artystycznego, jak i komercyjnego.

Festiwal odwiedziło wielu gości – przylecieli twórcy z Korei Południowej, Hongkongu, Bangladeszu, czy Malezji, a zwycięskie filmy z konkursowej sekcji wybrało międzynarodowe grono jury. W kinach odbyły się zarówno rozmowy z artystami i producentami, jak i debaty zrealizowane z festiwalowymi partnerami, poświęcone fenomenowi kina koreańskiego, feminizmowi w Chinach, literackiemu sci-fi, migracjom w Azji, czy dostępności w kinie. Nagraliśmy dla Was podkasty i rozmowy z twórcami online, które pozostają dostępne także po festiwalu.
Nasz tegoroczny Drewniany Wąż rozpoczął nowy cykl, z nową identyfikacją wizualną, za którą niezmiennie stoi Przemysław Ostaszewski. Wąż zrzucił skórę, zapowiedział nową energię w festiwalowym uniwersum i powoli oddala się na zasłużony odpoczynek. W jego miejsce przygalopuje nieokiełznana energia Ognistego Konia – w sam raz na jubileuszową, 20. edycję Pięciu Smaków, na którą już teraz Was serdecznie zapraszamy!
Wypełnij ankietę, wygraj specjalne nagrody!
Jak zawsze po zakończeniu festiwalu prosimy o podzielenie się wrażeniami i uwagami w ankiecie ewaluacyjnej. Pomoże nam ona podsumować tegoroczną edycję, lepiej zrozumieć potrzeby widowni i przygotować się do kolejnych wydarzeń. Ankietę można wypełnić do 14 grudnia, a wśród osób, które wezmą w niej udział, rozlosujemy nagrody niespodzianki!
Wypełnij festiwalową ankietę

Zwycięzcy festiwalu
Tegoroczny konkurs Nowe Kino Azji ponownie należał do Azji Południowo-Wschodniej! Decyzją Międzynarodowego People’s Jury Grand Prix 19. edycji Pięciu Smaków otrzymał w tym roku film z Filipin – “Na robocie” Dominica Bekaerta. Wyróżnienie 19. edycji trafiło z kolei do Chong Keat Auna, za malezyjską “Pawanę nad kołyską”.
Materiały dodatkowe dostępne są przez cały rok
Co roku na Pięć Smaków przygotowujemy bogate repozytorium wiedzy – materiały dodatkowe, teksty, i rozmowy realizowane z naszymi partnerami i patronami. Ich celem jest merytoryczne poszerzanie kontekstów filmów z programu. Na stronie festiwalu znajdują się liczne artykuły i podkasty, a także wiele rozmów wideo ze znakomitymi twórcami filmów tegorocznej edycji – w tym rozmowy z tegorocznym zwycięzcą, Dominiciem Bekaertem czy Makoto Tezuką!

Dziękujemy partnerom i sponsorom festiwalu
19. Festiwal Filmów Azjatyckich Pięć Smaków nie mógłby powstać bez finansowego wsparcia następujących instytucji: m. st. Warszawa, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Polski Instytut Sztuki Filmowej, Hong Kong Economic and Trade Office Berlin, Create HK, HK Film Development Fund, Centrum Kultury Koreańskiej, oraz Japan Foundation.
Serdecznie dziękujemy także partnerom i patronom, którzy wspierali nas przy organizacji wydarzenia oraz dbali, aby było ono widoczne w przestrzeni miejskiej i medialnej.
Partnerzy festiwalu
- Kinoteka
- Kino Muranów
- Kinomuzeum
- Pracownia Szumu
Patroni medialni
- Zwierciadło
- K Mag
- Wysokie Obcasy
- Wyborcza.pl
- Filmweb
- Onet
- Pełna Sala
- Filmawka
- Czas Kultury
Specjalne podziękowania
- Fundacja Kultury bez Barier
- Fundacja Kino Dostępne
- Kabak
- Amondo
- Tajfuny
- Linh Nguyen
- Asia Travel
- ZNAK
