Pięć Smaków w Domu
Aktualności festiwalowe

Wydarzenia towarzyszące 10. edycji festiwalu

14 listopada 2016
Pięć Smaków

Pięć Smaków to nie tylko seanse filmowe. Atrakcji będzie znacznie więcej - m. in. spotkania z organizatorami europejskich festiwali filmów azjatyckich, dyskusje z twórcami i warsztaty kulinarne.

Jak co roku, organizatorzy zapraszają na szereg wydarzeń towarzyszących, które pozwolą pogłębić tematykę obecną w prezentowanych filmach i zanurzyć się mocniej w rzeczywistości Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej.

 

KONWENT FESTIWALI AZJATYCKICH
17-18 XI, KINO MURANÓW

Sieć Europejskich Festiwali Kina Azjatyckiego (Network of Asian Film Festivals in Europe, NAFFE) to nowa inicjatywa Pięciu Smaków, która poszerza zakres dotychczasowych działań festiwalu o wydarzenia branżowe. To przestrzeń wymiany doświadczeń i stałej współpracy między europejskimi wydarzeniami filmowymi, których program skupia się na kinie azjatyckim.

Podczas 10. edycji Pięciu Smaków w Warszawie, między 17 a 20 listopada, odbędzie się pierwszy konwent festiwali azjatyckich, podczas którego spotkają się przedstawiciele NAFFE. Jego program obejmuje także spotkania o charakterze otwartym, które dadzą wgląd w praktyczne aspekty organizacji festiwali kina azjatyckiego w Europie oraz strategie finansowania tego typu przedsięwzięć. Spotkania te będą rzadką okazją, aby w krótkim czasie poznać od kuchni funkcjonowanie wydarzeń filmowych we Francji, Holandii, Polsce, Włoszech, w Wielkiej Brytanii i na Słowacji oraz porozmawiać z ich organizatorami o specyfice tej pracy.

Konwent

 

ROZMOWY FESTIWALOWE
18-22 XI, KINO MURANÓW

Jubileusz Pięciu Smakow to okazja do spotkania wyjątkowych gości - uznanych filmowców i ludzi specjalizujących się w tematyce Azji. Rozmowy z nimi, organizowane w Kinie Muranów, dotyczyć będą relacji między kinem a bieżącymi wydarzeniami, problemami oraz współczesną kulturą szybko zmieniającego się kontynentu. Od spotkania z Nicholasem Bonnerem, współreżyserem "Towarzyszki Kim w przestworzach", świetnie znającym codzienność Korei Północnej, przez tematy Fukushimy i mniejszości tamilskiej w Malezji po wpływ Chin na kulturę wpółczesnego Hongkongu - rozmowy festiwalowe będą okazją do poszerzenia tematyki filmów o najbardziej aktualne kwestie społeczne i polityczne.

Dain Said
Spotkanie z Dainem Saidem podczas 6. Pięciu Smaków. Malezyjski reżyser będzie gościem także w tym roku

 

OPROWADZANIE PO WYSTAWIE "DUCHY WSPÓLNOTY" W CENTRUM SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ ZAMEK UJAZDOWSKI
22 XI, ZBIÓRKA W HOLU CSW O 16:00. WSTĘP WOLNY

Specjalne oprowadzanie dla widzów festiwalu po wystawie "Duchy wspólnoty / Public Spirits" przez dr Karolinę Marcinkowską, antropolożkę i asystentkę kuratorki.

Wystawa "Duchy wspólnoty / Public Spirits" jest częścią dużego projektu badawczego prowadzonego przez tajwańską kuratorkę Meiyę Cheng, związaną m.in. z Taipei Museum of Contemporary Art. Swoje prace zaprezentują na niej artyści z Wietnamu, Hongkongu, Tajlandii, Kambodży, Birmy, Indonezji, Singapuru, Chin i oczywiście z Tajwanu. Jej przewodnim tematem są wspólnoty, w rozumieniu uniwersalnym - zarówno te utracone, jak i te, które się kształtują - oraz tarcia wokół nich w regionach skonfliktowanych tradycji, trudnych przemian politycznych, opresyjnej ekonomii,  silnie doświadczanych negatywnymi i pozytywnymi procesami związanymi z globalizacją.

Duchy wspólnoty
Kadr z "Screen Green" Ho Rui An

 

ATAK SERCA - KOLACJA NA 10. LECIE FESTIWALU
17 XI KINOTEKA PLAC DEFILAD 1, FOYER, GODZ. 19:30. CENA: 90 ZŁ / OSOBA

Z okazji jubileuszu festiwalu, restauracja The Cool Cat zaprasza na "Atak serca" - bardzo smaczną kolację w Kinotece. W menu znajdą się dania inspirowane zarówno klasykami kuchni azjatyckiej jak i street-foodowe fusion. Eksplozja smaków, aromatów i kolorów dla miłośników wyjątkowego jedzenia. Rezerwacja na facebook.com/thecoolcatbar.

 

WARSZTATY KULINARNE Z COOKUP
UL. RACŁAWICKA 99

W ramach współpracy festiwalu z Studiem Kulinarnym CookUp odbedą się trzy specjalnie przygotowane azjatyckie warsztaty kulinarne. Będzie to wyjątkowa okazja poznania tajników kuchni koreańskiej (Hello Kimchi - 18 XI), tajskiej (Tajlandia od kuchni - 21 XI) i indyjskiej (Indie od kuchni - 22 XI).

Rezerwacji można dokonać na stronie www.cookup.pl/warsztaty lub w siedzibie CookUp przy ulicy Racławickiej 99 w Warszawie. Posiadaczom festiwalowego karnetu przysługuje zniżka 5% na jeden warsztat.

zobacz także

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Na naszej stronie wykorzystujemy cookies tj. małe pliki tekstowe, które strona internetowa zapisuje na Twoim komputerze lub urządzeniu przenośnym w chwili, gdy przeglądasz tę stronę. Kliknij tu, aby zmienić ustawienia cookies.