Pięć Smaków w Domu

Jesteśmy mistrzami

We are Champions / Xia ban chang
reż. Chang Jung-chi
Tajwan 2019, 117’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Polska premiera
Pokazy w kinie
sb 20 lis, 13:00
Kinoteka 3
Kinoteka 3
śr 24 lis, 18:15
Kinoteka 2
Kinoteka 2
Dostępność online
17 lis, 10:00 – 29 lis
Materiały dodatkowe
Nagrody i festiwale
Światowa premiera: Festiwal Filmowy w Kaohsiung Golden Horse FF 2019 - najlepszy debiut aktorski Taipei FF 2020 - Nagroda Publiczności, najlepsza reżyseria, najlepsze zdjęcia, najlepsza choreografia akcji Asian Film Awards 2020 - nominacja za najlepszy debiut aktorski
O filmie
Tajwan 2019
Czas trwania: 117’
reżyseria: Chang Jung-chi
scenariusz: Tsai Kun-Lin, Chang Jung-Chi
zdjęcia: Chen Ta-Pu
montaż: Chen Chun-Hung
muzyka: Wen Tzu-chieh
obsada: Fandy Fan, Berant Zhu, Tuan Chun-Hao, David Wu
producent: Rachel Chen
produkcja: We Are Champions Films Ltd., Touch of Light Films Ltd.
język: mandaryński
barwa: kolor
Partner sekcji

Opis filmu

Film sportowy nie musi odkrywać nowych lądów, aby poruszać i ekscytować. Wykorzystanie znanych motywów i schematów może być wielką zaletą, jeżeli fabularne klocki ułożone są we właściwy sposób, a realizacja - utrzymana na wysokim poziomie. To właśnie przypadek tajwańskiego "Jesteśmy mistrzami", które uchodzi za jeden z najlepszych koszykarskich filmów w historii kina.

Dzieło Changa Jung-Chi to porywająca, doskonale skrojona historia dwóch braci, dla których koszykówka staje się sensem życia i drogą do wyjścia z marnego życiowego startu. Obaj zaczynają razem od ulicznego basketu. Następnie jeden trafia jednak do elitarnej szkoły i szybko staje się gwiazdą, drugi, ze względu na problemy ze słuchem - do drużyny, której grozi rozwiązanie. Szalenie popularna w Tajwanie Licealna Liga Koszykówki (HBL) staje się tłem dla emocjonującej opowieści o solidarności w sporcie i emocjonalnych wyzwaniach, stojących przed zawodnikami.

Reżyser postawił na solidne odwzorowanie realiów gry, przez parę lat przeprowadzając wywiady z koszykarzami, a także namawiając aktorów na miesiące treningów przed rozpoczęciem zdjęć. Efekt jest więcej niż znakomity.

tekst:
Marcin Krasnowolski

Chang Jung-chi

Urodził się w Taipei w roku 1980, karierę filmową rozpoczął jako dokumentalista. W 2006 roku zdobył nagrodę Golden Horse dla najlepszego dokumentu filmem "My Football Summer". Jego debiut fabularny, "Touch of the Light", historia niewidomego pianisty, wyprodukowany został przez Wong Kar Waia - Chang zdobył za niego kolejną nagrodę Golden Horse. Swoimi późniejszymi filmami artysta potwierdził, że jest twórcą czującym się dobrze w odmiennych konwencjach, potrafiącym nasycić swoje opowieści zarówno humanizmem jak i wizualną energią.

Filmografia:

2006 Qi ji de xia tian / My Football Summer (film dokumentalny)

2011 Wu yue tian zhui meng 3DNA / Mayday 3DNA (film dokumentalny)

2012 Dotyk światła / Ni guang fei xiang / Touch of the Light

2014 Gong fan / Partners in Crime

2017 Xia tian 19 sui de Xiao xiang / Edge of Innocence

2019 Jesteśmy mistrzami / Xia ban chang / We Are Champions

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.