Pięć Smaków w Domu

Dwunastodniowa opowieść o potworze, który umarł w dniu ósmym

The 12 Day Tale of the Monster That Died in 8 / Yoka de Shinda Kaiju no Juninichi no Monogatari
reż. Shunji Iwai
Japonia 2020, 87’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Polska premiera
Pokazy w kinie
cz 18 lis, 17:45
Kinoteka 2
Kinoteka 2
sb 20 lis, 10:30
Kinoteka 3
Kinoteka 3
Dostępność online
17 lis, 10:00 – 29 lis
Materiały dodatkowe
Nagrody i festiwale
Światowa premiera: Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Rotterdamie
O filmie
Japonia 2020
Czas trwania: 87’
reżyseria: Shunji Iwai
scenariusz: Shinji Higuchi, Shunji Iwai
muzyka: Toru Fuyuki, ikire
obsada: Non, Shinji Higuchi, Moeka Hoshi, Takumi Saitoh, So Takei
producent: Tomoyuki Miyagawa, Aki Mizuno
produkcja: Rockwell Eyes, No Man's Nose
język: japoński
barwa: kolor

Opis filmu

Jak Japonia radzi sobie z katastrofami? Wie to każdy fan popkultury: trzeba powołać do życia kaiju, wielkie monstra, które pomogą ludzkości przetrwać. Zamknięty w domu w czasie lockdownu młody aktor postanawia zająć się hodowlą takiego potwora ze sprzedawanych online kapsułek - w wideorozmowach ze znajomymi dzieląc się dzień po dniu efektami swojego projektu. 

Bezpretensjonalny, liryczny i melancholijno-zabawny dziennik początków pandemii, zrealizowany w stylu DIY, to mikroportret kilku osób, które dzielą się swoją codziennością w niepewnym (bez)czasie oczekiwania na powrót normalnego życia. Reżyser filmu, Shunji Iwai, to twórca znany z ogromnego wyczucia popkultury i poezji zarazem - jego filmy od lat 90. uwodzą kolejne pokolenia wrażliwych nastolatków i dorosłych, poszukujących w kinie wyciszenia i surrealnej nuty, sprawiającej, że nawet internetowa rzeczywistość może stać się nieco baśniową przestrzenią. Reżyser nie sili się na podsumowania, patos czy przepowiednie. Jego ulotny projekt z wiosny 2020 roku to zapis chwil zawieszonych w niepewności, otulonych subtelnym humorem jak lekarstwem na niepokój - nie tylko ten pandemiczny. 

tekst:
Jagoda Murczyńska

Shunji Iwai

Urodzony w 1963, absolwent Yokohama National University. Jeden z najbardziej wpływowych i lubianych przez widzów twórców swojego pokolenia, znany z unikalnego stylu wizualnego i awangardowego prowadzenia narracji. Obok reżyserii zajmuje się także produkcją, aktorstwem i scenariopisarstwem, jest autorem powieści, skomponował muzykę do kilku swoich filmów. Wraz ze swoim zespołem Ikire nagrał też trzy piosenki do "Dwunastodniowej opowieści".

Wybrana filmografia:

1995 Love Letter

2001 Wszystko o Lily Chou-Chou / Riri Shushu no subete / All About Lily Chou-Chou

2004 Hana to Arisu / Hana and Alice

2012 Vampire

2015 Hana to Arisu Satsujin Jiken / Hana to Arisu Satsujin Jiken

2016 Żona dla Rip Van Winkle / Rippu Van Winkuru no hanayome / A Bride for Rip Van Winkle

2020 Rasuto leta / Last Letter

2021 Dwunastodniowa opowieść o potworze, który umarł w dniu ósmym / Yoka de Shinda Kaiju no Juninichi no Monogatari / The 12 Day Tale of the Monster That Died in 8

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.