Pięć Smaków w Domu

Nie na tym świecie

Not in This World / Yi se sang e eop neun
reż. Park Jung-bum
Korea Południowa 2019, 166’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Polska premiera
Pokazy w kinie
cz 18 lis, 20:30
Kinoteka 2
Kinoteka 2
nd 21 lis, 20:45
Kinoteka 3
Kinoteka 3
Dostępność online
17 lis, 10:00 – 29 lis
Materiały dodatkowe
Nagrody i festiwale
Światowa premiera: Busan International Film Festival
O filmie
Korea Południowa 2019
Czas trwania: 166’
reżyseria: Park Jung-bum
scenariusz: Park Jung-bum
zdjęcia: Kim Jongsun
montaż: Chon Hyeon-ju
muzyka: Yang Jeongwon
obsada: Park Jungbum, Moon Yeji, Park Yeongdeok, Park Jongyeong
producent: Oh Ji-yoon
produkcja: Second Wind FILM
język: koreański
barwa: kolor

Opis filmu

Ji-soo rapuje na niewielkim skwerku. Wyrzuca z siebie samotność, gniew i niechęć do żmudnej, bezcelowej pracy fizycznej w manufakturze ojca, w której każdy dzień wygląda identycznie. Spotyka się tylko z niezrozumieniem, a przechodnie ją ignorują – poza jednym. Jung-cheol - w tej roli reżyser - żyje samotnie w górach, skazując się na odosobnienie, jednak w głosie dziewczyny coś go przyciąga. Frustracja i samotność poprowadzą ich w stronę buntu – ciernistą ścieżką przez mroczne zaułki koreańskiego społeczeństwa. Czy na końcu tego tunelu będzie jakieś światło? Czy dla Ji-soo, po przejściu na stronę przemocy i bezprawia, będzie jeszcze ratunek?

Park po raz kolejny skupia się na pozbawionych rodzicielskiej miłości i troski młodych bohaterach, wyrzuconych przez bezlitosny system poza nawias, gdzie pozostaje im już tylko ze wszelkich sił walczyć o przetrwanie. Bezkompromisowy, walący prosto między oczy film Parka jest znakomitym post scriptum do sekcji Parasite z 14. edycji Pięciu Smaków.

tekst:
Marcin Krasnowolski

Park Jung-bum

Urodzony 1976 roku w Seulu, reżyser, scenarzysta i aktor. Studiował na Yonsei University i Dongkog University Film School. Już jego pierwsze filmy krótkometrażowe ("Templementary" i "125 Jeon Seung-Chul") były nagradzane na międzynarodowych festiwalach. Zanim zadebiutował znakomicie przyjętymi i wielokrotnie wyróżnianymi "Dziennikami z Musan", asystował Lee Chang-dongowi przy "Poezji". W swoich filmach skupia się na ciemnych stronach społeczeństwa południowokoreańskiego.

Filmografia:

2010 Dzienniki z Musan / Musanilgi / The Journals of Musan

2013 Eo-tteon si-seon / If You Were Me 6 (segment "Dear Du-han")

2014 Sanda / Alive

2019 Wysokość Fali / Pa-go / Height of the Wave

2019 Nie na tym świecie / Yi-se-sang-e eop-neun / Not in This World

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.