Pięć Smaków w Domu

Zły film

Bad Film
reż. Sion Sono
Japonia 1995/2013, 161’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Materiały dodatkowe
Pokazy
20 maj, 10:00 – 7 lip
Nagrody i festiwale
Światowa premiera: TOKYO FILMeX 2012
O filmie
Japonia 1995/2013
Czas trwania: 161’
reżyseria: Sion Sono
scenariusz: Sion Sono
zdjęcia: Sion Sono
montaż: Sion Sono
obsada: Tokyo GAGAGA
producent: Hiromitsu Senoo
produkcja: Dongyu Club, pictures dept.
język: japoński, mandaryński
barwa: kolor

Opis filmu

Alternatywna wizja końca lat 90.: ulicami Tokio rządzą dwa gangi - nacjonalistyczni Kamikaze i rekrutujący się ze środowiska chińskich emigrantów Baihubang. Na tle walki o wpływy, zamieszek na ulicach i obraźliwych przemów kierowanych w obie strony, rozgrywa się szekspirowska historia miłosna: tym razem po dwóch stronach barykady stoją jednak dwie Julie. Wokół nich przetacza się parada absurdu, barwnych postaci o niezwykłych skłonnościach, karnawał politycznej i estetycznej niepoprawności.

Sion Sono i grupa eksperymentalnych artystów Tokyo GAGAGA nakręcili w 1995 roku ponad 150 godzin materiału. Na postprodukcję nie wystarczyło funduszy. W 2012 roku reżyser powrócił do projektu, który wówczas był wizją niedalekiej przyszłości, zakorzenioną w aktualnych konfliktach chińsko-japońskich. Miał też być alternatywą dla mainstreamowego i akademickiego kina, głoszącego propagandę sukcesu, w którym wszystko miało być ładne, czyste i wypolerowane. Sono sięga po radykalnie punkowe, surowe kadry, piracko wykorzystuje miejskie plenery, rejestruje spontaniczne dialogi, by stworzyć bardzo brzydki obraz, kipiący szczerą, spontaniczną, wyzywającą energią.

Sion Sono

Urodzony w 1961 r., poeta, performer, filmowiec, malarz, muzyk. Jeden z najbardziej wpływowych twórców niezależnego japońskiego kina, regularny bywalec międzynarodowych festiwali, ceniony za radykalną wizję artystyczną, umiejętność łączenia szokującej formy z celną społeczną krytyką i bezkompromisowy filmowy język. Jego filmografia obejmuje niemal 50 tytułów - od punkowego kina eksperymentalnego po efektowne surrealistyczne thrillery i brawurowe filmy o nastolatkach. Bohater retrospektywy w czasie 10. Pięciu Smaków.

Wybrana filmografia:

1985 Jestem Sion Sono! / Ore wa Sono Sion da!! / I Am Sion Sono!

2001 Jisatsu sakuru / Suicide Club

2008 Miłość obnażona / Ai no mukidashi / Love Exposure

2010 Cold Fish / Tsumetai nettaigyo / Cold Fish

2011 Miłosne piekło / Koi no tsumi / Guilty of Romance

2013 Zabawmy się w piekle / Jigoku de naze warui / Why Don't You Play in Hell

2015 Love & Peace

2015 Gwiazda szeptów / Hiso hiso boshi / The Whispering Star

2016 Antyporno / Anchi poruno / Antiporno 

2017 Tokyo Vampire Hotel

2019 Ai-naki mori de sakebe / The Forest of Love

2021 Prisoners of the Ghostland

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.