Pięć Smaków w Domu

Himizu

reż. Sion Sono
Japonia 2011, 130’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Kup dostęp za 22 zł lub
karnet na wszystkie pokazy
Materiały dodatkowe
Dostępność online
20 maj, 10:00 – 7 lip
Nagrody i festiwale
MFF w Wenecji 2011 - Nagroda im. Marcello Mastroianniego za najlepszy debiut aktorski (Shota Sometani, Fumi Nikaido), nominacja do Złotego Lwa Brussels International Festival of Fantasy Film 2012 - nagroda 7th Orbit Deauville Asian FF 2012 - nagroda krytyków Światowa premiera: MFF w Wenecji 2011
O filmie
Japonia 2011
Czas trwania: 130’
reżyseria: Sion Sono
scenariusz: Sion Sono, Minoru Furuya (manga)
zdjęcia: Sohei Tanikawa
montaż: Junichi Ito
muzyka: Tomohide Harada
obsada: Shota Sometani, Fumi Nikaido, Megumi Kagurazaka, Asuka Kurosawa, Denden
producent: Haruo Umekawa, Masashi Yamazaki
produkcja: GAGA, Himizu Film Partners, Kodansha, Studio Three Co. Ltd.
język: japoński
barwa: kolor

Opis filmu

Yuichi ma 14 lat i bagaż doświadczeń cięższy niż większość dorosłych mieszkańców prowincjonalnej dziury, w której jego ojciec prowadzi rozpadającą się wypożyczalnię łódek. Keiko mieszka w domu znacznie bardziej okazałym, jednak relacje w jej rodzinie dalekie są od ciepła i wzajemnej troski. Więź, jaka połączy nienaturalnie radosną dziewczynę z chłopakiem o ponurym spojrzeniu, to jednak nie temat na melodramat, a raczej przejmująco ostrą historię o buncie wobec świata i zemście na społeczeństwie, które rozkwitającemu pokoleniu podcina łodygi, zanim zdąży na dobre wyrosnąć.

Scenariusz opartego na popularnej mandze filmu był już niemal gotowy, kiedy Japonia doświadczona została katastrofalnymi konsekwencjami tsunami z 2011 roku. Sono zdecydował się włączyć obserwowane w czasie rzeczywistym wydarzenia do powstającej fabuły. Efektem jest rozdzierająca historia, pokazująca, co kryje się pod fasadą japońskiego uporządkowania i pozornego ładu, opowiadająca o cenie, jaką wchodzące w życie pokolenie płaci za nieodpowiedzialność dorosłych. Młodzi aktorzy - Shiota Sometani i Fumi Nikaido, nagrodzeni na festiwalu w Wenecji za te debiuty, a dziś cieszący się zasłużoną sławą - brawurowo wcielają się w swoje role, poruszając wszystkie emocjonalne struny i budując wielowarstwowy portret młodzieńczego egzystencjalnego rozedrgania. Pełen mocnych symboli "Himizu" zadaje szereg niewygodnych pytań, przekuwając ciemną, histeryczną energię na fascynującą narrację, której nie sposób zapomnieć.

tekst:
Jagoda Murczyńska

Sion Sono

Urodzony w 1961 r., poeta, performer, filmowiec, malarz, muzyk. Jeden z najbardziej wpływowych twórców niezależnego japońskiego kina, regularny bywalec międzynarodowych festiwali, ceniony za radykalną wizję artystyczną, umiejętność łączenia szokującej formy z celną społeczną krytyką i bezkompromisowy filmowy język. Jego filmografia obejmuje niemal 50 tytułów - od punkowego kina eksperymentalnego po efektowne surrealistyczne thrillery i brawurowe filmy o nastolatkach. Bohater retrospektywy w czasie 10. Pięciu Smaków.

Wybrana filmografia:

1985 Jestem Sion Sono! / Ore wa Sono Sion da!! / I Am Sion Sono!

2001 Jisatsu sakuru / Suicide Club

2008 Miłość obnażona / Ai no mukidashi / Love Exposure

2010 Cold Fish / Tsumetai nettaigyo / Cold Fish

2011 Miłosne piekło / Koi no tsumi / Guilty of Romance

2013 Zabawmy się w piekle / Jigoku de naze warui / Why Don't You Play in Hell

2015 Love & Peace

2015 Gwiazda szeptów / Hiso hiso boshi / The Whispering Star

2016 Antyporno / Anchi poruno / Antiporno 

2017 Tokyo Vampire Hotel

2019 Ai-naki mori de sakebe / The Forest of Love

2021 Prisoners of the Ghostland

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.