Pięć Smaków w Domu

Zimna ryba

Cold Fish / Tsumetai nettaigyo
reż. Sion Sono
Japonia 2010, 146’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Materiały dodatkowe
Dostępność online
20 maj, 10:00 – 7 lip
Nagrody i festiwale
Nagrody Japońskiej Akademii Filmowej 2012 - najlepszy aktor drugoplanowy (Denden) Dauville Asian FF 2011 - nagroda krytyków Nagrody Kinema Junpo 2012 - najlepsza reżyseria, najlepszy aktor drugoplanowy (Denden) Mainichi Film Concours 2012 - najlepszy aktor drugoplanowy (Denden) Światowa premiera - MFF w Wenecji 2010
O filmie
Japonia 2010
Czas trwania: 146’
reżyseria: Sion Sono
scenariusz: Sion Sono, Yoshiki Takahashi
zdjęcia: Shinya Kimura
montaż: Junichi Ito
muzyka: Tomohide Harada
obsada: Denden, Mitsuru Fukikoshi, Asuka Kurosawa, Megumi Kagurazaka, Hikari Kajiwara, Makoto Ashikawa, Tetsu Watanabe
producent: Yoshinori Chiba, Toshiki Kimura
produkcja: Toho Company, Sushi Typhoon, Stairway
język: japoński
barwa: kolor

Opis filmu

Skromny pan Nobuyuki prowadzi działalność zgodną ze swoim charakterem - niewielki sklep z rybkami akwariowymi. Zmaga się jednak z problemem rodzinnym: konfliktem między dorastającą córką a nową, młodą żoną, której dziewczyna nie chce zaakceptować. Z nieoczekiwaną pomocą nadchodzi nowo poznany przedsiębiorca, Murata, który oferuje nastolatce pracę w wielkim i efektownym salonie akwarystycznym. Wylewna serdeczność biznesmena i jego ekscentrycznej żony wydaje się jednak coraz bardziej podejrzana.

"Zimna ryba" to jeden z najbardziej bezlitosnych filmów w historii kina: fascynujące, skomponowane w chłodnej palecie kadry prowadzą widza w głąb amoralnego świata, wypełnionego perwersją i sadyzmem. Ekstatyczny taniec okrucieństwa to jednak nie tyle historia walki bezwolnych ofiar z oprawcami, ale rejestracja przemiany zwykłego człowieka w obliczu czystego zła. Reżyser w groteskowy sposób portretuje japońską klasę średnią, łącząc elementy drastycznego horroru gore z niebanalnym moralitetem, wracając równocześnie do swoich stałych tematów związanych z toksycznymi rodzinnymi relacjami. Ekstrawagancka ścieżka dźwiękowa wprowadza do mrocznej wizji elementy humoru, wraz z przemyślnie poprowadzonym scenariuszem składając się na jeden z najbardziej precyzyjnie skonstruowanych filmów Sono.

Sion Sono

Urodzony w 1961 r., poeta, performer, filmowiec, malarz, muzyk. Jeden z najbardziej wpływowych twórców niezależnego japońskiego kina, regularny bywalec międzynarodowych festiwali, ceniony za radykalną wizję artystyczną, umiejętność łączenia szokującej formy z celną społeczną krytyką i bezkompromisowy filmowy język. Jego filmografia obejmuje niemal 50 tytułów - od punkowego kina eksperymentalnego po efektowne surrealistyczne thrillery i brawurowe filmy o nastolatkach. Bohater retrospektywy w czasie 10. Pięciu Smaków.

Wybrana filmografia:

1985 Jestem Sion Sono! / Ore wa Sono Sion da!! / I Am Sion Sono!

2001 Jisatsu sakuru / Suicide Club

2008 Miłość obnażona / Ai no mukidashi / Love Exposure

2010 Cold Fish / Tsumetai nettaigyo / Cold Fish

2011 Miłosne piekło / Koi no tsumi / Guilty of Romance

2013 Zabawmy się w piekle / Jigoku de naze warui / Why Don't You Play in Hell

2015 Love & Peace

2015 Gwiazda szeptów / Hiso hiso boshi / The Whispering Star

2016 Antyporno / Anchi poruno / Antiporno 

2017 Tokyo Vampire Hotel

2019 Ai-naki mori de sakebe / The Forest of Love

2021 Prisoners of the Ghostland

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.