Pięć Smaków w Domu

Klub samobójców

Suicide Club / Jisatsu sakuru
reż. Sion Sono
Japonia 2001, 99’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Kup dostęp za 22 zł lub
karnet na wszystkie pokazy
Materiały dodatkowe
Dostępność online
20 maj, 10:00 – 7 lip
Nagrody i festiwale
Fantasia FF 2003 - nagroda główna Jury Światowa premiera: MFF w Rotterdamie 2002
O filmie
Japonia 2001
Czas trwania: 99’
reżyseria: Sion Sono
scenariusz: Sion Sono
zdjęcia: Kazuto Sato
montaż: Masahiro Onaga
muzyka: Tomoki Hasegawa
obsada: Ryo Ishibashi, Masatoshi Nagase, Akaji Maro, Kenjiro Tsuda, Kimiko Yo, Hideo Sako, Mai Hosho, Rolly
producent: Seiya Kawamata, Toshiie Tomida, Seiji Yoshida, Junichi Tanaka
produkcja: Omega Project, Toho Company, Biggubito, For Peace Co. Ltd., Fyuzu
język: japoński
barwa: kolor

Opis filmu

Grupa rozchichotanych nastolatek wkracza na stację tokijskiego metra. W gęstym tłumie, wśród gwaru, żartów i telefonowych melodyjek ustawiają się w szeregu, by popełnić zbiorowe samobójstwo. Co przywiodło je do tego miejsca? Kto podrzucił na peron torbę z makabryczną zawartością? Co ma z tym wspólnego dziwne internetowe forum i j-popowy girlsband śpiewający cukierkowe piosenki?

Jeden z najbardziej wstrząsających filmów Siona Sono to zarazem tytuł, który przestawił jego karierę na nowe tory: z ligi punkowych niezależnych produkcji trafił do kanonu światowego kina. Budzący skrajne emocje "Klub samobójców" szokuje i dotyka do głębi: proste gatunkowe klisze zostają tu przewrócone na drugą i trzecią stronę, by opowiedzieć o dramatycznym stanie japońskiego ducha u progu XXI wieku. Śledztwo prowadzone przez detektywów, próbujących znaleźć jednoznaczną odpowiedź na pytanie o źródła plagi samobójstw wśród młodych obywateli kraju prowadzą w kolejne ślepe zaułki, a reżyser śmiało zderza okrutną groteskę z ostrą psychologiczną analizą problemów, które współczesny świat stara się przykryć gładkimi obrazkami powszechnego sukcesu i dobrobytu. Prowokująca, radykalna forma doskonale łączy się tu z równie wyzywającym przesłaniem - a wrażliwość widza zostaje wystawiona na próbę nie bez powodu.

Sion Sono

Urodzony w 1961 r., poeta, performer, filmowiec, malarz, muzyk. Jeden z najbardziej wpływowych twórców niezależnego japońskiego kina, regularny bywalec międzynarodowych festiwali, ceniony za radykalną wizję artystyczną, umiejętność łączenia szokującej formy z celną społeczną krytyką i bezkompromisowy filmowy język. Jego filmografia obejmuje niemal 50 tytułów - od punkowego kina eksperymentalnego po efektowne surrealistyczne thrillery i brawurowe filmy o nastolatkach. Bohater retrospektywy w czasie 10. Pięciu Smaków.

Wybrana filmografia:

1985 Jestem Sion Sono! / Ore wa Sono Sion da!! / I Am Sion Sono!

2001 Jisatsu sakuru / Suicide Club

2008 Miłość obnażona / Ai no mukidashi / Love Exposure

2010 Cold Fish / Tsumetai nettaigyo / Cold Fish

2011 Miłosne piekło / Koi no tsumi / Guilty of Romance

2013 Zabawmy się w piekle / Jigoku de naze warui / Why Don't You Play in Hell

2015 Love & Peace

2015 Gwiazda szeptów / Hiso hiso boshi / The Whispering Star

2016 Antyporno / Anchi poruno / Antiporno 

2017 Tokyo Vampire Hotel

2019 Ai-naki mori de sakebe / The Forest of Love

2021 Prisoners of the Ghostland

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.