Pięć Smaków w Domu

Dama z Seulu

Man on High Heels / Hai-hil
reż. Jang Jin
Korea Południowa 2014, 124’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Kup dostęp za 22 zł lub
karnet na wszystkie pokazy
Materiały dodatkowe
Dostępność online
8 kwi, 10:00 – 19 maj
O filmie
Korea Południowa 2014
Czas trwania: 124’
reżyseria: Jang Jin
scenariusz: Jang Jin
zdjęcia: Lee Seong-jae
montaż: Jang Jin, Yang Dong-yeop
muzyka: Kim Jung-woo
obsada: Cha Seung-won, Oh Jung-se, E Som, Song Young-chang, Kim Eung-soo, Ahn Gil-kang, Go Kyung-pyo, Lee Yong-nyeo, Lee El, Park Sung-woong
producent: Jang Cha, Jang Jin
produkcja: Lotte Entertainment Co.,Ltd
język: koreański
barwa: kolor

Opis filmu

Ji-wook jest detektywem, z którym nikt nie może się równać. Niezwykle sprawny fizycznie, inteligentny, zabójczo skuteczny. Jeśli dodamy do tego ponure spojrzenie zdradzające pękniętą duszę, mamy klasycznego bohatera policyjnego kina akcji z mocną domieszką noir. Tajemnica Ji-wooka jest jednak dla tego gatunku nietypowa. Wybitny policjant czuje się bowiem kobietą, żyjącą w doskonałym, lecz męskim ciele.

Reżyser porwał się na ryzykowne połączenie gatunków – wysokiej jakości kryminał splata z psychologicznym dramatem. Typowa historia o stróżu prawa wyruszającym na ostatnią akcję (i zarazem najbardziej maczystowski format koreańskiego kina) zyskuje u Janga drugie dno. Efekt jest więcej niż interesujący: dostajemy wysmakowany stylistycznie, poruszający obraz z subwersywnym przesłaniem. Rozgrywka z mafijnymi bossami nie należy do najprostszych: konieczny będzie spryt, stalowe nerwy i brutalna siła. Wcielający się w główną rolę Cha Seung-won, koreański idol, ogrywa swoją klasyczną męską urodę zgodnie z wszelkimi regułami kina akcji – a równocześnie dyskretnie ujawnia kobiecą tożsamość bohatera, wykraczając poza stereotypy i schematyczne pozy. Jego wyważona gra jest przeciwwagą dla efektownych scen walk i pościgów, rozgrywanych w miejskich sceneriach Seulu. Trudno powiedzieć, co bardziej trzyma w napięciu: zmagania Ji-wooka z mafią, czy z własną tożsamością. Wynik żadnej z tych walk nie jest łatwy do przewidzenia.

tekst:
Jagoda Murczyńska

Jang Jin

Born 1971. Actor, playwright, screenwriter, film and stage director. He specializes in comedies and scripts combining popular themes with social satire. He made theater plays and TV programs, gathering a wide group of fans who appreciate high-quality auteur entertainment.

Filmografia:

1998 Gimaghin Sanaedeul / The Happenings
2001 Killerdeului Suda / Guns&Talks
2004 Aneun Yeoja / Someone Special
2006 Georukhan Gyebo / Righteous Ties
2007 A-deul / My Son
2009 Good Morning, President
2011 Romaentik Hebeun / Romantic Heaven
2014 Hai-hil / Man on High Heels

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.