Pięć Smaków w Domu

Twoja i nie tylko twoja

Yourself and Yours / Dangsinjasingwa dangsinui geot
reż. Hong Sang-soo
Korea Południowa 2016, 86’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Materiały dodatkowe
Dostępność online
8 kwi, 10:00 – 19 maj
Nagrody i festiwale
San Sebastian IFF 2016 - Srebrna Muszla za najlepszą reżyserię Toronto IFF 2016; New York FF 2016; Tokyo IFF 2016; Taipei Golden Horse FF 2016
O filmie
Korea Południowa 2016
Czas trwania: 86’
reżyseria: Hong Sang-soo
scenariusz: Hong Sang-soo
zdjęcia: Park Hong-yeol
montaż: Hahm Sung-won
muzyka: Dalparan
obsada: Kim Joo-hyuck, Lee You-young, Kwon Hae-hyo, Yu Jun-sang, Kim Eui-sung
producent: Kang Taeu, Hong Sang-soo
produkcja: Jeonwonsa Film Co.
język: koreański
barwa: kolor

Opis filmu

Miłość wymyka się z rąk, a zaufanie zostaje wystawione na próbę: czy dziewczyna, która upija się w seulskich barach (łamiąc przy tym obiecany limit pięciu drinków na wieczór) i spotyka z kolejnymi mężczyznami, to ta sama Min-jung, która zawróciła Young-soo w głowie? Czy może jej siostra bliźniaczka, albo wręcz wykwit wyobraźni ogarniętego emocjami umysłu? Nic nie jest pewne, ale osiemnasty tytuł w dorobku Hong Sang-soo to kolejny powrót do mistrzowsko opanowanej przez niego konwencji, w której narracyjne pułapki i pętle są odzwierciedleniem stanu psychicznego pogubionych w życiu bohaterów.

W centrum akcji reżyser ustawia kobietę, Min-jung (popisowa rola Lee You-young), wobec której określenie "niepozbawiona wad" to delikatny eufemizm. Skomplikowane związki i życiowe meandry, analizowane nad kolejnymi butelkami soju to także stały wątek scenariuszy Honga – tym razem nasycone są jeszcze bardziej przewrotnym i gorzkim humorem. Przy tworzeniu filmu reżyser inspirował się "Mrocznym przedmiotem pożądania" Buñuela, ale jego twórczość zdradza też pokrewieństwo z neurotycznymi monologami Woody'ego Allena czy dywagacjami bohaterów "Przed zachodem słońca" Richarda Linklatera: to niekończąca się medytacja nad uczuciowymi obsesjami i poczuciem emocjonalnej niepewności, ubrana w błyskotliwą i zaskakującą formę.

tekst:
Jagoda Murczyńska

Hong Sang-soo

Urodzony w 1960, studiował w Chung-Ang University w Seulu, California College of the Art oraz School of the Art Institute w Chicago. W wieku 35 lat ukończył swój debiut fabularny, "Dzień, w którym świnia wpadła do studni", który spotkał się z uznaniem krytyków i publiczności. Od 2008 roku Hong Sang-soo kręci dwa lub trzy filmy rocznie, w bardzo autorskim stylu komentuje społeczeństwo koreańskie, skupiając się na ukazaniu relacji między kobietami a mężczyznami. Jego filmy pokazywane były na największych międzynarodowych festiwalach; w Cannes otrzymał nagrodę Un Certain Regard za film "Hahaha" (pokazywany na 5. Pięciu Smakach). W 2015 otrzymał Złotego Lamparta za najlepszą reżyserię na MFF w Locarno za film "Teraz dobrze, wtedy źle".

Wybrana filmografia:

2004 Yeojaneun namjaui miraeda/ Woman is the Future of Man

2005 Geuk jang jeon / A Tale of Cinema

2010 Hahaha

2010 Oki / Ok-hui-ui yeonghwa / Oki's Movie

2014 Wzgórze wolności / Jayuui eondeok / Hill of Freedom

2015 Teraz dobrze, wtedy źle / Jigeumeun matgo geuttaeneun tteullida / Right now, Wrong then

2016 Twoja i nie tylko twoja / Dangsin jasingwa dangsinui geot / Yourself and Yours

2017 Samotnie na plaży pod wieczór / Bamui haebyun-eoseo honja / On the Beach at Night Alone

2017 Aparat Claire / La caméra de Claire / Claire's Camera

2020 The Woman Who Ran / Domangchin yeoja

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.