Pięć Smaków w Domu

Córka przeklętej ziemi

Impetigore / Perempuan Tanah Jahanam
reż. Joko Anwar
Indonezja 2019, 107’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Polska premiera
Sprawdź dostępność!
Materiały dodatkowe
Dostępność online
sb 28 lis, 12:00 – 24:00
nd 29 lis, 12:00 – 24:00
pt 04 gru, 12:00 – 24:00
sb 05 gru, 12:00 – 24:00
nd 06 gru, 12:00 – 24:00
Nagrody i festiwale
Sundance FF; IFF Rotterdam; Udine Far East Film Festival; Bucheon International Fantastic FF; Sitges FF
O filmie
Indonezja 2019
Czas trwania: 107’
reżyseria: Joko Anwar
scenariusz: Joko Anwar
zdjęcia: Ical Tanjung
montaż: Dinda Amanda
muzyka: Aghi Narottama, Bemby Gusti, Tony Merle, Feat. Mian Tiara
obsada: Tara Basro, Ario Bayu, Marissa Anita, Christine Hakim, Asmara Abigail, Kiki Narendra, Zidni Hakim, Faradina Mufti, Aghniny Haque
producent: Shanty Harmayn, Tia Hasibuan, Aoura L. Chandra, Ben Soebiakto
produkcja: A Base Entertainment
język: indonezyjski
barwa: kolor

Opis filmu

Maya pracuje w budce poboru opłat na autostradzie i w tym klaustrofobicznym miejscu przeżywa w nocy koszmar - atakuje ją maczetą niezrównoważony, obcy mężczyzna. Zanim zostanie powstrzymany, zagadkowo wspomni o miejscu pochodzenia dziewczyny. Maya postanawia odwiedzić rodzinną wioskę, licząc zarazem, że czeka tam na nią spadek. Zabiera ze sobą Dini, najlepszą przyjaciółkę. Wyprawa do ponurego domu, ukrytego w gęstej jawajskiej dżungli, już na dzień dobry zrodzi kilka niepokojących pytań: gdzie podziewają się miejscowe dzieci? Dlaczego na cmentarzu jest tak wiele grobów? I czemu mieszkańcy są tak mało gościnni?

Bohaterka będzie miała szansę poznać mroczną prawdę o swojej rodzinie i ziemi, z której się wywodzi. Jeżeli... uda się jej przeżyć. Joko Anwar, doskonale znany widzom Pięciu Smaków, nie wyważa otwartych drzwi, ale koncentruje się na starannej egzekucji wszystkich obowiązkowych punktów gatunku. Wychodzi mu to znakomicie. "Córka przeklętej ziemi", łącząca elementy slashera, horroru folkowego i okultystycznego jest filmem solidnym, klimatycznym oraz, co najważniejsze, bardzo strasznym.

tekst:
Marcin Krasnowolski

Joko Anwar

Urodzony w 1976, reżyser i scenarzysta. Studiował inżynierię kosmiczną, zajmował się krytyką filmową. Zadebiutował przebojową komedią "Obietnica Joni'ego". Uznawany za jednego z najbardziej oryginalnych twórców indonezyjskiego kina, ceniony jest za przewrotne i zaskakujące scenariusze, inteligentnie wykorzystujące gatunkowe schematy do poruszania kontrowersyjnych tematów i mocnego portretowania współczesnej rzeczywistości. W 2016 roku był gościem 10. festiwalu Pięć Smaków z filmem "Zapis moich zmysłów".

Filmografia:

2005 Obietnica Joni'ego / Janji Joni / Joni's Promise

2007 Martwy czas: Kala / Kala / Deadtime

2009 Pintu Terlarang / Forbidden Door

2012 Modus Anomali

2015 Zapis moich zmysłów / Copy of my Mind

2017 Słudzy diabła / Pengabdi Setan / Satan's Slaves

2019 Gundala

2019 Córka przeklętej ziemi / Impetigore / Perempuan Tanah Jahanam

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.