Pięć Smaków w Domu

Trivisa

reż. Frank Hui, Jevons Au, Vicky Wong
Hongkong 2016, 97’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Polska premiera
Sprawdź dostępność!
Materiały dodatkowe
Dostępność online
27 lis, 18:00 – 29 lis
4 gru, 18:00 – 6 gru
Nagrody i festiwale
Asian Film Awards - najlepszy aktor drugoplanowy Golden Horse FF - najlepszy scenariusz, najlepszy montaż Hong Kong Film Awards - najlepszy film, najlepsza reżyseria, najlepszy scenariusz, najlepszy aktor, najlepszy montaż Hong Kong FIlm Critics Society Awards - najlepszy film, najlepszy aktor
O filmie
Hongkong 2016
Czas trwania: 97’
reżyseria: Frank Hui, Jevons Au, Vicky Wong
scenariusz: Loong Man-hong, Thomas Ng, Mak Tin-shu
zdjęcia: Zhang Ying, Ray Cheung, Rex Chan
montaż: Allen Leung, David Richardson
muzyka: Nigel Chan
obsada: Gordon Lam, Richie Jen, Jordan Chan
producent: Johnnie To, Yau Nai-hoi
produkcja: Media Asia Films, Milkyway Image, Hairun Pictures
język: kantoński
barwa: kolor
Partner sekcji

Opis filmu

Na początku roku 1997 Hongkong wciąż jest kolonią brytyjską i lokalną potęgą ekonomiczną, ale za pół roku wszystko ulegnie zmianie. Wie o tym trójka legendarnych lokalnych gangsterów. Każdy z nich specjalizuje się w innego typu przestępstwach, ale wszyscy muszą się przeorganizować, aby dostosować się do nowej sytuacji. Gdy w przestępczym półświatku pojawia się plotka, że panowie wspólnie organizują ostatni duży skok przez przekazaniem, Cheuk Tsz-keung postanawia skontaktować się z kolegami po fachu...

Do wyreżyserowania trzech zazębiających się historii "Trivisy" mistrz Johnnie To zaprosił młodych twórców, którzy wcześniej zaprezentowali umiejętności w jego programie Fresh Wave. Frank Hui, Jevons Au, Vicky Wong mieli kontynuować pracę mistrza, ale "Trivisa" okazała się mocnym, stylowym, ale też humorystycznym pożegnaniem z prawdziwym kinem gangsterskim Hongkongu, jednym z najbardziej szalonych i inspirujących gatunków współczesnego kina. Raz jeszcze mamy okazję zobaczyć twarze, dobrze znane z filmów wytwórni Milkyway, na oświetlonych krwisto czerwonymi neonami ulicach, na których nie można ufać nikomu... Dzisiaj takie filmy już nie powstają.

tekst:
Marcin Krasnowolski

Jevons Au

Absolwent Wydziału Reżyserii w ramach School of Film and TV na Hong Kong Academy for Performing Arts. Jego debiutancki krótki metraż "Merry X'Mas" został nagrodzony w ramach programu Fresh Wave na MFF w Hongkongu w 2007. Był jednym z twórców zaangażowanego politycznie filmu "Dziesięć lat" przedstawiającego niedaleką przyszłość Hongkongu zarządzanego przez Chiny. 

Filmografia:

2015 Dziesięć lat | Sap nin | Ten Years

2016 Trivisa | Chu tai chiu fung | Trivisa

2018 Distinction

Frank Hui

Urodzony w 1980. W 2005 ukończył Hong Kong Academy for Performing Arts, od tego czasu zrealizował kilka filmów krótkometrażowych. 

Filmografia:

2003 Out of Focus (kr. m.)

2003 The Men Inside the Door (kr. m.)

2006 Wasted (kr. m.)

2016 Trivisa | Chu tai chiu fung | Trivisa

Vicky Wong

Studiował na Wydziale Dziennikarstwa i Komunikacji Masowej na Hong Kong Shue Yan University oraz na London Film Academy. Przez kilka lat pracował na planach telewizyjnych i przy produkcjach niezależnych. Wyrezyserował wiele krótkich metraży, z których największy sukces odniósł "Decisive Moment", nagrodzony za zdjęcia w ramach programu Fresh Wave w 2010, czego skutkiem było zaproszenie przez Johnniego To do projektu "Trivisa".

Filmografia:

2010 The Decisive Moment (kr. m.)

2012 The Bride with White Hair (serial TV)

2016 Trivisa | Chu tai chiu fung | Chu dai chiu fung | Trivisa

2020 San jia re jun xin (serial TV)

2020 Legend of Awakening (serial TV)

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.