0

Rzut na matę

Throw Down / Yau doh lung fu bong
reż. Johnnie To
Hongkong 2004, 95’
Polska premiera
Projekcje
So 16 lis
Muranów
10:45
 
Muranów
Wt 19 lis
Muranów
20:30
 
Muranów
Nagrody i festiwale
Golden Horse Film Festival 2004 - najlepszy scenariusz Chinese Film Media Awards 2005 - najlepsza aktorka drugoplanowa Hong Kong Film Critics Society Awards 2005
O filmie
Hongkong 2004
Czas trwania: 95’
reżyseria: Johnnie To
scenariusz: Yau Nai-hoi, Au Kin-yee, Yip Tin-shing
zdjęcia: Cheng Siu-Keung, To Hung-mo
montaż: David Richardson
muzyka: Peter Kam
obsada: Louis Koo, Aaron Kwok, Cherrie Ying, Tony Leung
producent: Johnnie To, Stephen Lam
producent wykonawczy: Catherine Chan
produkcja: One Hundred Years of Film, Sil-Metropole Organisation, Milkyway Image
język: kantoński
barwa: kolor

Opis filmu

Tony jest młodym mistrzem judo, który pragnie spróbować swoich sił stając na macie naprzeciwko legendarnego Sze-to. Ten jednak najlepsze dni ma za sobą - kieruje nocnym klubem, w którym upija się do nieprzytomności i przegrywa duże kwoty uprawiając hazard. Co spowodowało ten rozpaczliwy stan? Czy znajomość z Tonym i z Moną, dziewczyną z Tajwanu marzącą o byciu piosenkarką, za którą podążają szemrane typy przestępczego półświatka, pomoże mu wrócić do rywalizacji?

"Rzut na matę" to osobisty projekt Johnniego To, wymykający się wszelkim gatunkowym klasyfikacjom, nieprzewidywalny, przypominający sen. Reżyser tka swoją miejską opowieść z uwodzących oko kadrów i porywających wizualnie sekwencji, będących dowodem na mistrzowskie opanowanie filmowego kunsztu. Znakomici Louis Koo, Aaron Kwok i Cherrie Ying tworzą wzruszające trio potrzebujących się nawzajem ludzi - pogubionych, walczących o wyjście z labiryntu ulic i zasnutych papierosowych dymem spelun. Niesamowicie sfilmowany, buzujący nocnym życiem Hongkong, to zasługa Siu-keung Cheunga, stałego współpracownika reżysera.

Nieodkryte wciąż arcydzieło, film wskazywany przez samego To jako jego ulubiony, hołd dla "Sagi o dżudo" - debiutu Akiry Kurosawy, ale też magiczny list miłosny do kina po prostu.

Marcin Krasnowolski

Johnnie To

Urodzony w 1955 roku hongkoński reżyser, scenarzysta, producent, autor filmów w wielu gatunkach i stylistykach, najbardziej znany jako mistrz kina gangsterskiego (m. in. "Misja", "Wybory", "PTU"). Nagradzany na wielu festiwalach, kultowy twórca, wzór dla całego pokolenia młodych hongkońskich filmowców, ale także np. dla Quentina Tarantino. To jest ceniony za umiejętność łączenia celnych społecznych obserwacji z dynamicznym obrazem i niekonwencjonalną narracją. Obecnie coraz częściej realizuje filmy w koprodukcji z Chinami.

Wybrana filmografia:

1980 Bik seoi hon saan dyut meng gam / The Enigmatic Case
1989 Ah-long dik gu si / All About Ah-long
1995 Mou mei san taam / Loving You
1998 Bohater nie umiera nigdy / Chan sam ying hung / A Hero Never Dies
2001 Miłość na diecie / Sau sun nam nui / Love on a Diet
2003 Daai zek lou / Running on Karma
2005 Wybór mafii / Hak se wui / Election
2007 Psychodetektyw / San taam / Mad Detective
2012 Kartel / Du zhan / Drug War
2016 Trójka / San ren xing / Three

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.