0

Jinpa

Zhuang si le yi zhi yang
reż. Pema Tseden
Chiny 2018, 87’
Projekcje
Pt 15 lis
Muranów
19:00
 
Muranów
So 16 lis
Kinoteka 1
13:30
 
Kinoteka 1
Nagrody i festiwale
Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wenecji 2018 - najlepszy scenariusz Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Toronto 2018
O filmie
Chiny 2018
Czas trwania: 87’
reżyseria: Pema Tseden
scenariusz: Pema Tseden
zdjęcia: Lu Songye
montaż: Jin Di, Chakdor Kyab
muzyka: Lim Giong, Point
obsada: Jinpa, Genden Phuntsok, Sonam Wangmo
producent: Wong Kar-wai, Jacky Pang
produkcja: Xiangshan Ze Shi Dong wen hua chuan bo, Qinghai Ma Ni Shi Pictures, Shanghai Blossoms Lane Pictures
język: Tybetański
barwa: kolor

Opis filmu

Niewielkie są szanse spotkania kogokolwiek na wypranym z kolorów tybetańskim płaskowyżu Kekexili, najwyższym i największym na świecie. Jest to więc nietypowy dzień dla Jinpy, kierowcy,który samotnie pokonuje surowy krajobraz ciężarówką wypełnioną dźwiękami "O sole Mio" dobywającymi się z zajechanej kasety magnetofonowej. Mężczyzna o aparycji wiecznego hipisa, z nasuniętymi na oczy ciemnymi okularami najpierw śmiertelnie potrąci owcę, a następnie zaproponuje podwiezienie samotnie maszerującemu mężczyźnie. Małomówny pasażer również mana imię Jinpa i zanim wysiądzie na rozstaju dróg wyjawi, że udał się w podróż, aby zabić człowieka.Kierowca nie potrafi zapomnieć o tej deklaracji i postanawia udać się śladami swojego tajemniczego imiennika.

Wyprodukowany przez Wong Kar-waia, film jest kolejnym autorskim tryumfem Tybetańczyka Pemy Tsedena, którego "Tharlo" zdobyło szereg wyróżnień na światowych festiwalach (w tym nagrodę NETPAC na 10. Pięciu Smakach). Zbudowany z przypominających obrazy kadrów, skomponowanych poetycko przez Lu Songye, "Jinpa" jest nasyconą kojącą melancholią, ale i łagodnym humorem mistyczną medytacją na temat ludzkiego losu, życia i śmierci. Film, w którym dostrzec też można elementy filmu drogi i westernu, zdobył nagrodę za najlepszy scenariusz w sekcji Orrizonti na Festiwalu w Wenecji, gdzie miał światową premierę.

Marcin Krasnowolski

Pema Tseden

Urodzony w 1969 roku tybetański reżyser, pisarz i scenarzysta. Pierwszy Tybetańczyk, który ukończył prestiżową Akademię Filmową w Pekinie. Jego pełnometrażowy debiut, "The Silent Holy Stones" był pierwszym filmem zrealizowanym w języku tybetańskim, z ekipą filmową w całości złożoną z Tybetańczyków. Jego filmy pokazywane i nagradzane były na wielu międzynarodowych festiwalach, między innymi w Bangkoku, Tajpej, Locarno, Hongkongu, Tokio i Wenecji. Opublikował ponad 50 opowiadań i powieści, pisanych zarówno w języku tybetańskim jak i mandaryńskim, które doczekały się przekładów na wiele języków.

Filmografia:

2005 Lhing vjags kyi ma ni rdo vbum / The Silent Holy Stone
2009 Poszukiwana / Xunzhao zhimei gengdeng / The Search
2009 Flames Wafting in 1983
2010 Khyi rgan / Old Dog
2014 Yangdar / The Sacred Arrow
2015 Tharlo
2018 Jinpa / Zhuang si le yi zhi yang / Jinpa
2019 Balon / Qi qiu / Balloon

Goście festiwalu

Pema Tseden

reżyser

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.