Pięć Smaków w Domu
Festiwal

People's Jury na 19. Pięciu Smakach

fot. Natalia Poniatowska

People's Jury jest unikalnym projektem, w którym to nie branżowi specjaliści, ale pełni pasji i energii entuzjaści kina oceniają filmy konkursowe oraz podejmują decyzję, który z festiwalowych tytułów otrzyma Grand Prix.

Nabór do People's Jury trwa do 15 września 2025!

Cztery lata temu postanowiliśmy rozszerzyć możliwość uczestnictwa w programie, inaugurując projekt People’s Jury (kiedyś Międzynarodowe People's Jury). Także w tym roku zapraszamy do Warszawy pasjonatów kina azjatyckiego z całej Europy!

Założenie People’s Jury jest proste – dziewięciu miłośników azjatyckiego kina z Polski i Europy spotka się w Warszawie na 19. edycji festiwalu Pięć Smaków, aby wspólnie obejrzeć i przedyskutować filmy z sekcji konkursowej Nowe Kino Azji, a następnie wybrać jej zwycięzcę. Obradom będą towarzyszyć warsztaty związane z różnymi formami współczesnej krytyki filmowej (pisemnej i audiowizualnej) i umiejętnościami organizacyjnymi, przydatnymi przy realizacji wydarzeń filmowych. 

Podczas intensywnego, ośmiodniowego pobytu w Warszawie, jurorzy będą mogli poszerzyć swoje filmowe horyzonty, udoskonalić swoje umiejętności pisarskie i redaktorskie, poznać różnorodne aspekty produkcji festiwalu filmowego i uczestniczyć w dynamicznym życiu festiwalowym, począwszy od żywych dyskusji wokół obejrzanych filmów, po spotkania z naszymi gośćmi i gościniami z Azji. 

Wszystkie zajęcia, spotkania oraz dyskusje odbywać się będą w języku angielskim.

Jak zostać Jurorką / Jurorem?

Aby dołączyć do People’s Jury, wystarczy wypełnić formularz rekrutacyjny zamieszczony na naszej stronie internetowej, który będzie aktywny do 15 września 2025.

W zgłoszeniu należy odpowiedzieć po angielsku na następującą kwestię – jakich tematów i emocji szukasz w kinie azjatyckim? Zadanie rekrutacyjne może przyjąć formę pisemnego eseju (1500-2000 znaków ze spacjami), wideoeseju (do 5 minut), lub podkastu (do 7 minut). Aplikacja powinna także zawierać krótki list motywacyjny. 

Formularz rekrutacyjny

Kandydaci muszą mieć ukończone 18 lat (nie ma górnej granicy wieku) i biegle posługiwać się językiem angielskim. Osoby chcące uczestniczyć w projekcie muszą być rezydentami krajów europejskich. Doświadczenie w zakresie krytyki filmowej lub kuratorstwa nie jest wymagane. Na czas trwania festiwalu, Pięć Smaków zapewnia nocleg (12-20 listopada), wyżywienie oraz akredytację. Przyjazd do Warszawy jest po stronie osób uczestniczących.

Skład People's Jury 19. edycji Pięciu Smaków
  • Chloe Sit [Hongkong / Wielka Brytania]
  • Emily Jisoo [Wielka Brytania]
  • Runqi Luo [Chiny / Wielka Brytania]
  • Rino Lu [Chiny / Wielka Brytania]
  • Gijs Suy [Niderlandy]
  • Karolina Zdunek [Polska]
  • Katarzyna Zając [Polska]
  • Maria Sukow [Polska]
  • Paula Wasiluk [Polska]
Opiekunka People's Jury

Sara Carotenuto

Sinolożka, nauczycielka języka chińskiego i tłumaczka, przepełniona niesłabnącą pasją do kina azjatyckiego i współczesnej chińskiej popkultury. To, co zaczęło się od zainteresowania filmami chińskojęzycznymi, wkrótce przerodziło się w szerszą pasję do kina wschodnioazjatyckiego we wszystkich jego formach. Po dwukrotnym uczestnictwie w People's Jury Pięciu Smaków, Sara dołączyła do zespołu programowego festiwalu, gdzie pomaga we wprowadzaniu na ekrany kinowych perełek. Ucząc we Włoszech, Sara łączy zamiłowanie do dobrze opowiadanych historii z akademicką wnikliwością. Zawsze szuka filmów, które pozostawiają ślad i nigdy nie stroni od rozmów o kinie czy od solidnej miski ramenu.

Ważne daty
  • Rekrutacja: 30 lipca – 15 września 2025
  • Ogłoszenie wyników: 1 października 2025 (Uwaga, zmiana daty! Przepraszamy za opóźnienie)
  • Prace i obrady People’s Jury: 12 – 19 listopada 2025

Regulamin

Uczestnictwo w People's Jury wymaga akceptacji regulaminu:

Regulamin People's Jury

W razie pytań prosimy o kontakt na adres info@piecsmakow.pl

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Na naszej stronie wykorzystujemy cookies tj. małe pliki tekstowe, które strona internetowa zapisuje na Twoim komputerze lub urządzeniu przenośnym w chwili, gdy przeglądasz tę stronę. Kliknij tu, aby zmienić ustawienia cookies.